VOLAN U RUKE!

Porsche: Našim automobilima vozači žele upravljati sami

04.02.2016 u 06:31

Bionic
Reading

I dok su neki proizvođači luksuznih sportskih automobila već najavili kako planiraju izdanja koja će integrirati tehnologije za autonomnu vožnju, Porsche je među skepticima. Do 2020. godine na tržištu bi se trebali pojaviti prvi pravi autonomni automobili, no Porsche sasvim sigurno neće biti među njima

No, tu nema nekog posebnog iznenađenja. Suprotno dijelu konkurencije, u Porscheu su ranije najavili i kako ne odustaju od ručnog mjenjača brzina - jer je zadovoljstvo vozača na prvom mjestu. Zašto bi itko onda i pomislio da će krojiti kakav Porsche u kojem vozač nema nikakve potrebe za vožnjom?

'Porsche vozači žele voziti. iPhone pripada džepu, a ne na cesti', rekao je čelnik Porschea Oliver Blume u intervjuu za Westfalen-Blatt. Prema nekim analitičkim kućama, očekuje se kako će na tržište 2025. godine krasiti kakvih 13 posto vozila s mogućnosti autonomne vožnje.


I dok Porsche želi ponuditi hibridna vozila kojima će smanjiti emisiju ispušnih plinova, ne planiraju odustati od potpuno sportskog karaktera svojih vozila i principa 'volan u ruke'. Štoviše, planiraju ponuditi i potpuno električno vozilo na temelju koncepta Mission E. Koristit će u Porscheu i brojne druge tehnološke sustave i novotarije potrebne za vozila sutrašnjice, no mogućnost samostalne vožnje u prometu po svoj prilici nije u planu.

Mission E bi trebao imati domet od 500km uz električne motore koji razvijaju ukupno 600KS, a serijska proizvodnja se očekuje do kraja desetljeća.