na sigurnoj udaljenosti

Pored Zemlje će u petak protutnjati asteroid promjera 1.7 kilometara, evo kako izgleda

26.05.2022 u 10:54

Bionic
Reading

NASA najavljuje da će pored našeg planeta proći asteroid '7335 (1989 JA)' na udaljenosti od oko 4.02 milijuna kilometara

Premda postoje male šanse da će neka velika stijena tijekom idućih nekoliko stoljeća udariti Zemlju, NASA i dalje budno promatra nebo i traži objekte blizu Zemlje koji bi nas teoretski mogli ugroziti.

Asteroidi, obično mali, često prolaze pored Zemlje, što je u astronomskoj terminologiji nekoliko milijuna kilometara.

U petak 27. će svibnja, NASA najavljuje, pored našeg planeta proći 1.77 kilometara širok asteroid '7335 (1989 JA)' na udaljenosti od oko 4.02 milijuna kilometara, objašnjava Mashable.

Ukoliko bi asteroid predstavio prijetnju Zemlji, NASA bi izdala službeno upozorenje Bijeloj kući i drugim američkim vladinim agencijama - nešto što agencija nikad do sad nije morala napraviti.

Asteroid se trenutno može vidjeti pomoću teleskopa. Virtual Telescope Project, edukacijski i istražni pothvat snimio je (7335) 1989 JA dok putuje u blizini Zemlje. 'Potencijalno opasan asteroid (7335) 1989 JA nalazi se jako blizu sigurne minimalne udaljenosti od nas te je trenutno vrlo blistav', rekao je talijanski astronom Gianluca Masi, koji vodi projekt.

Kao što je slučaj sa ostalim objektima koji su dovoljno veliki da bi bili vidljivi, (7335) 1989 JA izgleda kao blistava točka. Na slici snimljenoj 23. svibnja, kamen se nalazi na udaljenosti od svega 5.8 milijuna kilometara od Zemlje.

NASA nastavlja loviti asteroide koji su manji od ovog kapitalca, no koji uvijek mogu predstavljati prijetnju naseljenim područjima. Kongres je naredio NASA-i da pronađe 90 posto objekata u Zemljinoj blizini koj su veći od 140 metara, premda i stijena promjera od 52 metra može uništiti veći grad. Upravo zato NASA pored zadanih traži i asteroide manjih veličina.

Ako ih astronomi pronađu, možemo se pripremiti i na vrijeme evakuirati područje. 'Trebamo znati što dolazi, kad dolazi i kako će nas jako udariti', rekao je Eric Christensen, voditelj promatračnice Catalina.