ATTEND

Predstavljen pojekt CARNET-a za pomoć u obrazovanju djeci s teškoćama u razvoju

25.05.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Projekt ATTEND CARNET-a i partnera, za podršku jednakih mogućnosti u obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju pomoću informatičke tehnologije, predstavljen je u srijedu u Opatiji

Vrijednost projekta je 3,5 milijuna eura, od čega se 85 posto financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a ostatak iz državnog proračuna, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNET Hrvoje Puljiz.

Partneri CARNET-a na projektu su Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Odjel za obrazovanje i mlade Reykjavika, glavnog grada Islanda.

Ciljevi projekta su pridonijeti stvaranju preduvjeta za poboljšanje obrazovnih mogućnosti djece s teškoćama u razvoju osiguranjem pristupa asistivnoj tehnologiji i odgovarajućem korištenju u obrazovnim aktivnostima, istaknuo je Puljiz.

Namjera je tom opremom opskrbiti 34 odgojno obrazovne ustanove za rad s djecom s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske te obrazovati djelatnike u tim ustanovama za korištenje tehnologije.

Jedan od ciljeva je i podizanje svjesnosti javnosti o potrebama i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju, dodao je ravnatelj CARNER-a Puljiz.

"Naš način" - slogan projekta ATTEND

Asistivne tehnologije obuhvaćaju hardver i softver prilagođen osobama s poteškoćama, a koji im pomaže u komunikaciji i stjecanju znanja. To su, primjerice, posebne tipkovnice i miševi, sklopke, uređaji koji omogućuju upravljanje pogledom oka, tableti komunikatori i drugo, istaknula je voditeljica projekta ATTEND pri CARNET-u Renata Šimunko.

Izrađen je katalog opreme, a slijedi raspisivanje natječaja za nabavu i nakon toga podjela ustanovama. Usporedno se oprema i odgovarajući laboratorij Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu kako bi se budući rehabilitatori obrazovali za taj pristup.

Slogan projekta je "Naš način", a to je poruka da djeca s teškoćama, uz primjenu asistivnih tehnologija, rade stvari na svoj način, izražavajući svoje doživljaje i emocije i tako ih čineći vidljivima ostalima, rekla je Šimunko.

Zadovoljstvo tijekom projekta i suradnjom izrazila je i Natalija Laštro iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Konferencija za novinstvo bila je uvod u dvodnevni skup u Opatiji na kojem će se predstaviti CARNET-ov projekt ATTEND - "Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju" i projektne aktivnosti.