NGC 3923

Poput luka: Teleskop iz Čilea snimio je sve slojeve udaljene galaksije

02.10.2023 u 12:36

Bionic
Reading

'Slojevita' Galaksija NGC 3923 ulovljena je u impresivnoj astrofotografiji gdje joj se pridružuje udaljeni klaster galaksija provećan efektom gravitacijskih leća

Nova slika koju je snimila Dark Energy Camera (Kamera za tamnu energiju. DECam) prikazuje 'galaktički luk', galaksiju koja podsjeća na povrće s više slojeva koji se prostiru na udaljenosti od 150.000 svjetlosnih godina, piše Digital Trends. Otprilike dvostruko veća od Mliječne staze, galaksija NGC 3923 zbilja je velika, no jedna stvar koja i nju nadmašuje obližnji je klaster galaksija koji ima toliku masu da savija prostor-vrijeme, uzrokujući da se svjetlost iz dalekih galaksija iza njega savija poput povećala u procesu koji se naziva gravitacijska leća.

Kamera za tamnu energiju zemaljski je instrument smješten na 4-metarskom teleskopu Víctor M. Blanco u Čileu. Izvorno izgrađen za promatranje galaksija u sklopu projekta pod nazivom Istraživanje tamne energije, sada se također koristi za druga promatranja kao što je slikanje patuljastih galaksija, galaksija koje se spajaju i tako dalje.

Simetrični, 'lukoviti' slojevi galaktičke ljuske NGC 3923 prikazani su na slici bogatoj galaksijama koju je uhvatila kamera za tamnu energiju američkog Ministarstva energetike (DOE) postavljena na 4-metarski teleskop Nacionalne znanstvene zaklade (NSF) Víctor M. Blanco na međuameričkom opservatoriju Cerro Tololo u Čileu.

Glavna značajka ove slike je galaksija ljuska, koja je vrsta eliptične galaksije u kojoj zvijezde nisu ravnomjerno raspoređene, već su umjesto toga raspoređene u strukture nalik ljusci. Spiralne galaksije poput Mliječne staze nemaju ovakav raspored zvijezda, ali se smatra da ih ima otprilike jedna desetina eliptičnih galaksija te da se struktura stvara kada se dvije galaksije spoje i veća galaksija apsorbira manju.

Ovdje se dogodilo spajanje dviju galaksija, kako objašnjava NOIRLab: 'Kako su se spajale, gravitacijsko polje veće galaksije polako je odvajalo zvijezde od diska manje galaksije. Te su se zvijezde postupno počele miješati s vanjskim haloom veće galaksije, tvoreći koncentrične trake ili ljuske. Jednostavna analogija je dodavanje kapi boje za hranu u posudu s tijestom koje polako miješate. Kap se rasteže u spiralu koja ostaje vidljiva prije nego što se potpuno izmiješa.'

Druga važna značajka ove slike je teže vidljiva, ali se nalazi u gornjem središtu. Masivno jato galaksija nazvano PLCK G287.0+32.9 savija prostor-vrijeme i iskrivljuje svjetlost koja dolazi iz dalekih galaksija, pa zato izgledaju ispružene.

Kako biste vidjeli sliku u punom sjaju i cijenili sve detalje, velika verzija slike s mogućnošću zumiranja dostupna je na web stranici NOIRLaba.