WATER DELUGE SYSTEM

SpaceX je odradio test vodenog sustava za lansiranje najvećih raketa do sad

31.07.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Sustav je osmišljen kako bi olakšao lansiranje velikih raketa koje, sudeći prema donedavnim testiranjima, u slučaju kvarova predstavljaju opasnost za neposrednu okolinu

SpaceX je sproveo drugi test novoinstaliranog podvodnog sustava za lansiranje Starship. Ovaj test bio je znatno snažniji od prvog koji je tvrtka odradila 17. srpnja.

Demo je održan u SpaceX-ovom postrojenju Starbase u Boca Chici u Teksasu, a test je započeo u 14:10 po lokalnom vremenu. Voda je ispod nosača za orbitalno lansiranje (OLM) prskala prema gore otprilike 40 sekundi, a mlaz je pratila bučna zvučna eksplozija.

Iako se očekivalo da će test uključiti demonstraciju pod punim pritiskom, službena potvrda se još čeka. SpaceX tek treba otkriti točnu količinu vode koju je progurala kroz sustav, premda tvrdi da je cilj ispustiti čak 1.324.894 litara tijekom konačnog lansiranja Starshipa.

Prema svemu sudeći, sustav radi kako spada raspršujući obilne količine vode u smjeru prema gore. Nakon što će ga implementirati u stvarnim scenarijima lansiranja, 'sustav potapanja' funkcionirat će u tandemu s paljenjem motora, apsorbirajući snagu koju generiraju Starshipova 33 motora kllase Raptor. Sljedeći vjerojatan korak bit će da SpaceX-ovo testiranje sustava potapanja tijekom statičnog testa pojačivača Starship Super Heavy.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Funkcionalni sustav za potapanja u vodi koristit će se za zaštitu platforme tijekom lansiranja Starshipa te potencijalnog uvjeravanja Savezne uprave za zrakoplovstvo da SpaceX zaslužuje još jednu licencu za lansiranje Starshipa.

SpaceX je u tu svrhu ispod OLM-a također konstruirao metalni diverter. Ova infrastruktura (sustav za navodnjavanje i ogromna metalna ploča) nije postojala tijekom inauguralnog lansiranja Starshipa 20. travnja, što je rezultiralo značajnim oštećenjem OLM-a i izbacivanjem prašine i krhotina u okolno područje. Nakon tog lansiranja, FAA se suočava s tužbom zbog odobrenja, dok Starship ostaje prizemljen čekajući istragu.

Tijekom svog prvog leta, Starship je izdržao oko četiri minute prije nego što je ušao u fatalni pad koji je prisilio kontrolore da izdaju naredbu za samouništenje. SpaceX sada radi na drugom lansiranju, rekavši da je u procesu implementacije tisuća izmjena na brodu visokom 120 metara - najsnažnijoj raketi ikad napravljenoj.