BIZARNA SITUACIJA

Poljski hakeri popravili vlak, sad im zbog toga prijete tužbom

14.12.2023 u 21:55

Bionic
Reading

Hakeri, naime, tvrde da su vlakovi namjerno opremljeni softverom koji sprječava njihov rad ako ih popravi neka druga tvrtka, ne proizvođač

Trojica hakera u Poljskoj angažirana su radi popravka sotvera pokvarenog vlaka. Bili su uspješni, ali sada željeznička tvrtka Newag prijeti kako će ih tužiti.

Hakeri, naime, tvrde da su vlakovi namjerno opremljeni softverom koji sprječava njihov rad ako ih popravi neka druga tvrtka, ne Newag.

'Sigurni smo kako je to bila namjerna akcija Newaga. Otkrili smo uplitanje proizvođača u softver, što je dovelo do prisilnih kvarova i činjenice da vlakovi nisu krenuli', rekao je Michał Kowalczyk, dio poljske hakerske skupine Dragon Sector, a prenosti Gizmodo.

Bricking, kako se postupak namjernog onemogućavanja popravaka naziva, uobičajen je za tehnološke tvrtke. Primjerice, Australija je tužila Apple 2017. zbog blokiranja iPhonea koje su popravile treće tvrtke.

Ipak, ne čuje se svaki dan kako ga se koristi za vlakove.

'Hakirani' vlakovi

Proizvođač vlakova Newag jedno je od najstarijih željezničkih poduzeća u Poljskoj. Ovaj neobični incident smatraju klevetom konkurencije.

Također su zatražili trenutačno uklanjanje popravljenih vlakova iz prometa, zbog toga što su - kako su naveli - hakirani i mogli bi biti nesigurni. Zasad nema službene potvrde kako je tomu doista tako.

Tvrtke često blokiraju svoje proizvode kako ih druge tvrtke ne bi mogle popraviti, a one zadržale kontinuirani dotok prihoda, bilo putem servisa, bilo nabavkom zamjenskih uređaja.

Newagovim vlakovima upravljaju neovisni operateri. Mnogi vlakovi su od ljeta do danas zabilježili tajanstvene kvarove.

Kad su ostali bez opcija, tvrtka koja je obavljala popravke guglanjem je potražila poljske hakere. Tako su došli do ekipe iz Dragon Sectora, koja je uspjela otkloniti kraj.

Ali, Newag će ih zbog toga tužiti, skupa s tvrtkom koja ih je angažirala, piše Gizmodo.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.