NOVE TEHNOLOGIJE

Policija u New Yorku je službeno počela koristiti dronove, građanima jamče - privatnost

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.12.2018 14:39
  • Objavljeno 05.12.2018 u 14:39
tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: NYPD

Policijski ured naglašava da će 14 dronova pomagati u pretrazi za preživjelima u slučaju nesreće, dokumentiranju scene zločina, radu u otrovnom ili opasnom okružju, osiguravanju velikih okupljanja poput koncerata te konačno - talačkim krizama.

Njujorška policija pokrenula je novi program s dronovima, prvi nakon testnog programa za bespilotne letjelice sprovedenog davne 2011. Policijski ured naglašava da će 14 dronova pomagati u pretrazi za preživjelima u slučaju nesreće, dokumentiranju scene zločina, radu u otrovnom ili opasnom okružju, osiguravanju velikih okupljanja poput koncerata te konačno - talačkim krizama.

  • +11
  • +8

Dronovi

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'S obzirom da smo najveći općinski policijski ured u SAD-u, donekle so potaknuti istraživati beneficije koje pruža korištenje novih tehnologija' rekao je načelnik James O'Neill. 'Naš novi program dio je tehnološke evolucije - on našim vrhunski treniranim policajcima daje priliku da budu još učinkovitiji i odgovorniji prema ljudima koje služe te da usput sprovode ključne djelatnosti njujorške policije na načine koji su učinkovitiji i sigurniji za sve'.

Njujorška policija u ovom trenu raspolaže sa tri vrste dronova. Prvi je DJI Inspire 1 kojeg se koristi za trenitng i testiranje, dva DJI M210 RTK drona i jedanaest DJI Mavic Pro dronova za 'taktičke operacije'. Nakon što su ih pitali za koje akcije neće koristiti dronove, glasnogovornik je nabrojao rutinske patrole, regulaciju prometa, imobiliziranje vozila ili osumnjičenih te pretragu imovine bez prethodno izdanog naloga. Također je naglašeno da dronovi neće biti opremljeni oružjem te da će ih 'voziti' posebno obučeno osoblje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!