prevara

Policija poziva tvrtke na oprez: Lažni direktori opet su se aktivirali i čiste račune

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 12:14
  • Objavljeno 26.06.2020 u 12:14
tportal

Izvor: Alamy / Alamy / Profimedia / Autor: Shiv Borah

Počinitelji se lažno predstavljaju kao izvršni direktori trgovačkih društava te financijskim službama trgovačkog društva šalju phishing poruke koje izgledaju kao da im se direktno obraća direktor tvrtke

U porukama počinitelji lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za koji posao je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja (najčešće iz Velike Britanije) od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda. U razgovoru ženska osoba traži diskreciju i raspituje se o stanja računa tvrtke.

U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.

'Molimo građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu', zaključuju iz policije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!