U RANGU SVJETSKIH

Pogledajte najbolje fotke meteora naših čitatelja

13.08.2013 u 14:21

  • +41

Najbolje fotografije Perzeida 2013.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Božičević

Bionic
Reading

Naš poziv astronomima amaterima, čitateljima tportala da nam pošalju svoje fotografije aktualne kiše meteora Perzeida urodio je neočekivano dobrim rezultatima

U redakciju nam je stiglo nekoliko odličnih snimaka koje se mogu prilično ravnopravno nositi s onima što su ih napravile dobro tehnički opremljene ekipe iz svijeta.

Najbolje fotografije poslali su nam Samir Bodi iz Osijeka, Vedran Božičević koji je snimke napravio na nebu iznad Slunja i Irina Rinkovec koja je fotografirala iz okolice Varaždina. Vrhunsku fotografiju dobili smo i od Hrvoja Čeme, međutim, čini se da trag koji se na njoj vidi potječe od zrakoplova, a ne od meteora. Naime, svijetla crta jednoličnog sjaja isprekidana u pravilnim razmacima obično je znak zrakoplova ili satelita, dok meteori uglavnom ostavljaju trag koji u jednom trenutku počinje, jača i potom se naglo prekida. Na njemu se ponekad vidi i zadebljanje 'glave'.

U fotogaleriji gore predstavljamo vam najbolje fotografije koje su stigle na tportal, ali i nekoliko stranih koje je objavila agencija Reuters. Pobjednici će dobiti poklon pakete tportala.

Perzeidi su meteorski roj, odnosno kiša meteora koji su nastali od ostataka repa kometa Swift TuTTle, a ime su dobili po tome što prividno izlaze iz zviježđa Perzej. Svake godine javljaju se u kolovozu, a mogu se vidjeti nekoliko tjedana. Ove godine vrhunac aktivnosti dostigli su u noći s nedjelje na ponedjeljak i u noći s ponedjeljka na utorak. Na vrhuncu aktivnosti nakon ponoći na mjestu bez svjetlosnog zagađenja može ih se u prosjeku vidjeti stotinjak na sat.