PREDATOR VS. PREDATOR

Pogledajte ludi napad jaguara na krokodila

27.09.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Mačke rijetko zamišljamo kao lovce u vodi. Podjednako rijetko velike gmazove predatore doživljavamo kao plijen

No film koji je National Geographic objavio u kolovozu pokazao je koliko obje ove percepcije mogu biti daleko od istine i to sve u jednom napadu jaguara na kajmana na obalama rijeke Tres Irmãos u Brazilu.

Fantastičnu snimku zabilježio je Paul Donahue koji prati jaguare za agenciju Southwild koja se bavi ekoturizmom. Na njoj prati kako se veliki, odrasli mačak, kojeg je nazvao Mick Jaguar, neprimjetno prikrada kajmanu koji se odmara na otočiću.

Cijeli proces savršenog uhođenja, tijekom kojeg je jaguar plivao, hodao kroz mulj i vodu, pazeći da je ne zapljuskuje i ne stvara valove niti buku, trajao je gotovo 40 minuta.

U posljednjim sekundama filma vidi se kako lukavo prilazi kajmanu s leđa, izvan njegova vidnog polja te u kratkom skoku i ugrizu paralizira iznenađenu zvijer.

'Jednim snažnim ugrizom velika je mačka vjerojatno zadala udarac kajmanovom središnjem živčanom sustavu i onesposobila ga za borbu ili bijeg', rekao je za National Geographic biolog Luke Dollar.

Kajmani spadaju u obitelj koja se stručno naziva Alligatoridae. Zajednički naziv krokodil uključuje krokodile, aligatore, kajmane i jednu vrstu gavijala. Žive u Središnjoj i Južnoj Americi. Relativno su mali – većina ih doseže par metara. No crni kajmani mogu narasti i do četiri metra. Njihovi preci, među kojima i Purussaurus iz miocena, mogli su doseći dužinu od 12 metara.