RUSI I KINEZI U PANICI

Pogledajte letjelicu s kojom će Amerikanci osvojiti svemir

25.05.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Američka agencija za eksperimentalna oružja DARPA u srijedu je Boeingu povjerila posao izgradnje nove svemirske letjelice.

Projekt radnog naziva XS-1 trebao bi američkoj vojsci omogućiti jeftine letove u svemir i lansiranje satelita. Letjelica XS-1 neće imati ljudsku posada te bi na sebi trebala nositi satelit.

Plan je da Boeing za Pentagon napravi svemirski brod koji će moći letjeti deset puta u deset dana i čije lansiranje mora koštati manje od pet milijuna dolara po lansiranju. Flota takvih letjelica bi mogla vrlo brzo popuniti zemljinu orbitu novim vojnim satelitima u slučaju da postojeće špijunske satelite napadne neka od sila koja bi u bliskoj budućnosti mogla imati takve kapacitete.

Tu se bez sumnje cilja na Rusiju i Kinu. XS-1 dakle nije visokotehnološki projekt iz NASE, već jeftina i izdržljiva letjelica koja će biti radni konj u budućnosti ratovanja.

Druga faza ovog projekta počinje za dvije godine, kada se završi dizajn samog sustava XS-1, kojeg će pogoniti modificirani motor Space Shuttlea. Probni let očekuje se 2020. godine, a u finalnim testovima DARPA očekuje da će XS-1 moći letjeti deset puta u deset dana.

Američki XS-1 Autor: Youtube