SCIENCE CHEERLEADERS

Pogledajte koliko znanost može biti seksi

09.11.2010 u 11:05

Bionic
Reading

Da znanost nije samo za štrebere te da može biti vrlo uzbudljiva i seksi, odlučila je zorno pokazati skupina Science Cheerleaders na Festivalu znanosti i inženjerstva u SAD-u

Lijepe znanstvenice okupila je Darlene Cavalierbivša cheerleaderica Sveučilišta Temple i košarkaškog tima Philadelphia 76ers, a cilj im je promoviranje važnosti znanosti i obrazovanja.

Kao odlična studentica na University of Pennsylvania, Cavalier se zainteresirala za poticanje volonterskog znanstvenog rada građana u različitim istraživanjima, promatranjima i prikupljanju podataka.

Projekt je u početku pokrenula kao blog koji je ljudima trebao predstaviti mogućnosti da se uključe u znanostvene projekte te potaknuti osnivanje agencije koja bi građanima pružila priliku da dođu u kontakt sa znanstvenicima i razgovaraju s njima.

Kada je kasnije odlučila okupiti cheerleaderice, kroz razgovore s njima saznala je da ih je sve na znanstvenu karijeru potaknuo neki presudan događaj u srednjoj školi. Nedugo nakon toga otkrila je djelo Jamesa Trefila, profesora na Sveučilištu George Mason, koje ističe 18 koncepata koje bi svatko trebao znati o znanosti. Konačno je posudila kameru i snimila filmove u kojima cheerliderice na jednostavan način predstavljaju Trefilove koncepte. Filmovi su postali popularni pa su privukli pozornost medija kao što su Fox News i Chronicle of Higher Education.

'Od cheerleaderica se očekuje da budu sretne, da dobro izgledaju, ali ne i da misle ili puno govore', rekla je Cavalier. 'S druge strane tu je život znanstvenika koji duboko razmišljaju i ne potiču se da izgledaju ili se ponašaju naročito privlačno. Zanimljivo je vidjeti kako ljudi doživljavaju ravnotežu između tih dviju krajnosti.'

Sve članice skupine ostvarile su značajne znanstvene karijere. Cavalier kaže kako one jasno pokazuju da je znanost kul, a ne štreberski posao.

USA Science & Engineering Festival, održan krajem prošlog mjeseca u Washingtonu, predstavio je različite interaktivne izložbe i zanimljive projekte koji djeci na zabavan način približavaju znanost.