POPUT IGRAČKE

Pogledajte kako SpaceX raketu Starship slaže u superbrzom vremenu

14.02.2024 u 10:39

Bionic
Reading

SpaceX-ov toranj Mechazilla koristi posebne robotske ruke kako bi dijelove rakete složio jednog na drugog

SpaceX je podijelio interesantnu galeriju i video koji prikazuju njihov robotski lansirni toranj 'Mechazilla' kako slaže raketu Starship prije trećeg testnog leta.

SpaceX je ubrzao video kako bi pokazao proces slaganja u super brzom vremenu. Kao što snimka pokazuje, toranj u SpaceX-ovom postrojenju Starbase u Boca Chici, Teksas, koristi dvije robotske ruke kako bi zgrabio gornji stupanj rakete prije no što ju ponese do vrha prvog stupnja bustera. Tvrtka je također podijelila neke spektakularne slike koje prikazuju raketu na mjestu za lansiranje na obali južnog Teksasa.

Starship je najmoćnija raketa koja je ikada letjela i sastoji se od Super Heavy rakete prvog stupnja i svemirske letjelice Starship višeg stupnja. 120 metara visoko vozilo Starship stvara nevjerojatnih 7.711 tona pritiska pri lansiranju, više nego dvostruko više od NASA-ine rakete Saturn V i gotovo dvostruko više od njezine nove rakete Space Launch System.

Ranije ovog tjedna, direktor SpaceX-a Elon Musk rekao je da se nada lansiranju Starshipa na njegov treći testni let bez posade početkom ožujka. Točan datum lansiranja ovisi o dozvoli za let od Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) koja još uvijek provodi istragu o drugom letu Starshipa u studenom.

Prva dva probna leta, od kojih je prvi održan u travnju 2023., propala su ubrzo nakon polijetanja. Drugi let je, međutim, uspio poboljšati prvi pokušaj postizanjem odvajanja stadija. SpaceX se nada da će s trećim letom dosegnuti još jednu prekretnicu tako što će svemirsku letjelicu Starship uputiti u orbitu.

Početni probni letovi, kada uspiju, rezultirat će s oba dijela rakete koji padaju u more, no dugoročni je cilj spustiti Super Heavy pojačivač uspravno na isti način na koji SpaceX sada redovito spušta svoj radni pojačivač Falcon 9 . Takav sustav omogućuje da jedan booster leti više puta, dramatično smanjujući troškove misije.

Svemirska letjelica Starship dizajnirana je za slijetanje ne samo na Zemlju, već i na druga nebeska tijela. Doista, modificirana verzija Starshipa prevest će NASA-ine astronaute Artemis III iz Mjesečeve orbite na površinu Mjeseca u misiji koja je trenutno zakazana za rujan 2026. SpaceX bi također mogao koristiti sustav Starship za prijevoz posade i tereta na Mars, vjerojatno u 2030-ima, piše Space.