PRIKUPLJENI SADRŽAJ

NASA napokon otvorila spremnik: Ovo je prva fotografija uzoraka asteroida Bennu

23.01.2024 u 14:41

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA konačno je otvorila spremnik s uzorcima asteroida Bennu te je objavila prvu fotografiju prikupljenog sadržaja

Dio misije svemirske letjelice OSIRIS-REx bilo je prikupljanje uzoraka s asteroida Bennu, koji je izveo manevar preleta i ispustio ih kako bi stigao do Zemlje, prije nego što je krenuo u novu misiju.

Uzorci su uspješno ušli u Zemljinu atmosferu i zatim sigurno pali na tlo, no znanstvenici iz NASA-inog svemirskog centra Johnson imali su problema s otvaranjem spremnika. Točnije, problem je bio u dva zatvarača od ukupno 35 koliko ih čini Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM).

Zbog toga je rastavljanje zaustavljeno na pola procesa u listopadu prošle godine, kako bi se dizajnirala i proizvela dva višedijelna alata od najtvrđeg metala, specifične vrste kirurškog, nemagnetskog nehrđajućeg čelika.

Tim znanstvenika uspješno je testirao nove alate i otvorio TAGSAM. Proces je uspješno proveden i znanstvenici su konačno dobili pristup uzorcima koje su Erika Blumenfeld i Joe Aebersold detaljno fotografirali.

Na fotografiji se vide tamne stijene i manje čestice 4,5 milijardi godina starog asteroida Bennu, koji je 'vremenska kapsula' dragocjenog uvida u formiranje planeta i porijeklo vode na Zemlji. Znanstvenici će također ukloniti okrugli metalni ovratnik spremnika i prebaciti preostale uzorke u posebne spremnike.

Materijal uključuje prašinu i kamenje veličine oko 10 milimetara i bit će podvrgnut detaljnoj dokumentaciji prije nego što bude izvagan, pakiran i pohranjen u Svemirskom centru Johnson, domu najveće svjetske zbirke astromaterijala. NASA je uspjela premašiti svoj cilj donošenja 60 grama materijala jer su znanstvenici već izvagali 70,3 grama.

Tim namjerava objaviti katalog ove godine, što će akademicima i znanstvenicima diljem svijeta omogućiti podnošenje zahtjeva za istraživanje ili izlaganje materijala. Nakon što je ispunila svoj primarni cilj misije, NASA-ina svemirska letjelica OSIRIS-REx i dalje će služiti kao izvor znanstvenih intriga, piše Klix.ba.