MNOŠTVO KVANTNIH JA

Pogledajte crtić o životu u paralelnim svemirima

paralelni-svemiri

paralelni-svemiri

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Na YouTubeu je nedavno objavljen animirani film koji u kratkim crtama predstavlja fiziku paralelnih svemira na kojoj se temelji novi ZF triler 'Source Code'

U znanstvenofantastičnom trileru vojnik kojega utjelovljuje američki glumac Jake Gyllenhaal vraća se u prošlost da bi zauzeo mjesto u tijelu čovjeka ubijenog u terorističkom napadu na čikašku željeznicu. Njegova je misija otkriti tko stoji iza napada.

Iako se ideja na prvi pogled može činiti prilično nevjerojatnom, zapravo se temelji na konceptu postojanja mnogostrukih svemira koji u posljednje vrijeme postaje sve popularniji. O njemu u svojoj posljednjoj knjizi 'Veliki dizajn' progovara i slavni britanski znanstvenik Stephen Hawking.

Paralelni svemiri su postulat kvantne mehanike koji prihvaća tzv. univerzalnu valnu funkciju, odnosno postojanje kvantnog stanja sveukupne egzistencije, međutim istovremeno ne prihvaća tzv. kolaps valnih funkcija. U kvantnoj mehanici kolaps valne funkcije je pojava u kojoj se valna funkcija, koja podrazumijeva superpoziciju nekoliko različitih mogućih stanja, nakon interakcije s promatračem reducira na samo jedno od tih stanja. Jednostavnije rečeno, čovjek svojim promatranjem ili samom sviješću utječe na objekt koji gleda, odnosno na njegove subatomske čestice, te mnoštvo fizikalnih mogućnosti koje proizlaze iz kvantnih svojstava predmeta svodi na samo jednu.

Dakle, ako prihvatimo gore spomenut postulat i isključimo kolaps valnih funkcija, dobivamo realnost u kojoj se neprekidno stvaraju i granaju brojne mogućnosti, odnosno u kojoj se istovremeno odvijaju paralelna postojanja i životi iste osobe. U skladu s tom idejom, cijeli se svemir u svakoj sekundi dijeli na mnoštvo svemira povezanih informacijama. U ovakvoj mnogostrukoj realnosti svatko od nas može imati cijelo mnoštvo identiteta - u jednom svemiru možemo imati sto godina, u drugom se možda nismo ni rodili, a u trećem smo otkrili kvantnu fiziku.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi