OBEĆALI PROMJENE

Pod pritiskom kritika Ubisoft uklanja kontroverznu sliku iz igre

31.08.2020 u 15:37

Bionic
Reading

U obrazloženju na Twitteru su naveli kako je procjenjeno da je njeno uvođenje bilo štetno te kako naizgled povezuje izmišljenu terorističku skupinu Umbra s pokretom Black Lives Matter

Nakon burnih reakcija i kritika tvrtka Ubisoft iz uvoda svoje igre Tom Clancy's Elite Squad izbacit će sliku stisnute crnačke šake.

U obrazloženju na Twitteru su naveli kako je procjenjeno da je njeno uvođenje bilo štetno te kako naizgled povezuje izmišljenu terorističku skupinu Umbra s pokretom Black Lives Matter.

Sporni vizuali bit će uklonjeni s nadogradnjom za operativni sustav Android najavljenom za utorak, 1. rujna, dok će za iOS to biti učinjeno 'čim to bude moguće'.

'Poslušali smo i cijenimo igrače i širu zajednicu koja nam je ukazala na to da neprimjerenost vizuala i ispričavamo se zbog njih', stoji u priopćenju Ubisofta.

U uvodnom videu igre Elite Squad pripovjedač opisuje Umbru kao terorističku skupinu, 'novu prijetnju koja nastoji zlorabiti rastuće građanske nemire' i 'organizaciju bez lica koja želi izgraditi novi svjetski poredak'.

Kad kaže kako u Umbri 'tvrde kako promiču egalitarnu utopiju ne bi li dobili podršku javnosti' pojavljuju se sporne uzdignute stisnute šake.

Taj i slični vizuali godinama su korišteni kao revolucionarni simboli. U zadnje vrijeme za njima je posegnuo pokret Black Lives Matter u borbi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma.

Ubisoft je ranije imao problema zbog višestrukih optužbi zbog seksualnog uznemiravanja podignutih protiv pojedinih njihovih zaposlenika.

Obećali su uvesti 'velike promjene' i postaviti sustav koji bi trebao spriječiti ponavljanje ovakvih situacija, piše IGN.