IGRAĆE KONZOLE

PlayStation 5 će podržati kontrolere za PS4, no postoji jedan uvjet

04.08.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Sony je potvrdio da će nova konzola zbilja omogućiti igranje uz pomoć DualShocka 4, no moći će ga se koristiti isključivo pri igranju igara za PS4

Sony je službeno potvrdio da kontroleri za PS4 neće raditi na novim igrama za PlayStation 5. 'Uvjereni smo da bi igre za PS5 trebale iskoristiti nove mogućnosti i znaajke koje donosimo na platformu, uključujući značajke DualSense kontrolera', piše u službenoj objavi japanskog proizvođača.

Sony tvrdi da će postojeći DualShock 4 i drugi službeno licencirani PS4 kontroleri 'raditi u podržanim igrama za PS4'. Sony listu podržanih igara još nije objavio, premda tvrdi da će postojeći volani, palice za automate i drugi kontroleri raditi sa igrama za PS5 i podržanim PS4 naslovima. Postojeći PS Move kontroleri i PlayStation VR radit će i na PlayStationu 5.

Ovaj potez, naravno, znači da će vlasnici PlayStationa 5 morati kupiti dodatne kontrolere kako bi igrali igre za PS5, isto kao što kontroleri za PS3 ne rade s PlayStationom 4. Premda Microsoftovi kontroleri za Xbox 360 ne rade na Xboxu One, kompanija je obećala da će Xbox Series X podržavati kontrolere za Xbox One.

Razlog ovakvom potezu, pored očiglednog nadmetanja s konkurencijom, leži u promjenama koje je Microsoft uveo u novi kontroler za Series X - one praktički ne postoje, što znači da kompanija bez problema može koristiti postojeći hardver za rad sa novom platformom i budućim ograma. Sony je, u drugu ruku, DualSense dizajnirao oko adaptivnih okidača, integriranog mikrofona i haptičkog sustava, objašnjava The Verge.