BESKONTAKTNO PLAĆANJE

PBZ-ov digitalni novčanik bit će otvoren svima

15.04.2015 u 15:11

Bionic
Reading

Wave2Pay prva je usluga na svijetu zasnovana na tehnologiji Host Card Emulation koja je ponuđena uz American Express. Bit će dostupna od kraja ovog tjedna vlasnicima smartfona s izdanjem Androida 4.4 i novijim

'To je prvi mobilni novčanik na našem tržištu koji pruža mogućnost virtualizacije platnih kartica, odnosno obavljanja svih plaćanja putem mobitela, bez potrebe nošenja klasičnog novčanika', istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik uprave PBZ Carda.

HCE, tehnologija stara tek kojih godinu i pol, softverska je arhitekruta koja omogućuje stvaranje virtualnu inačicu bankovne kartice.

Da bi mogli koristiti Wave2Pay, morate imati karticu American Express (zelena, Gold, Platinum i American Express sa srcem) te mobitel koji podržava NFC i ima Android 4.4 Kitkat ili noviji. Uskoro bi trebala biti dostupna i aplikacija za Windows Phone, dok je vlasnicima Appleovih uređaja na raspolaganju naljepnica sa sličnim funkcionalnostima.

Nakon što aktivirate Wave2Pay u poslovnici, potrebno je preuzeti besplatnu aplikaciju i instalirati ju. Pokrenut ćete ju neposredno prije plaćanja, unijeti PIN, prisloniti mobitel na POS blagajnu i obaviti transakciju.


Za razliku od klasičnih kartica, virtualna nema ograničenje za iznos beskontaktnog plaćanja. No, svaki put kad ukucate PIN aplikacija preuzima podatke samo za jednu transakciju.

Već je sad dostupno deset tisuća prodajnih mjesta na kojima će biti moguće platiti korištenjem Wave2Paya, a do kraja ove godine trebalo bi ih biti pridodano još deset tisuća, čime će biti obuhvaćena gotovo cijela prodajna mreža PBZ-a. Trgovci, ugostitelji i drugi ponuđači usluga koji već imaju instaliranu podršku za beskontaktno plaćanje neće morati nadograđivati svoju infrastrukturu.

Iz PBZ-a najavljuju kako će uskoro u ponudu uključiti i druge kreditne te debitne kartice (Mastercard, Visa), odnosno cijeli svoj kartični portfelj. Neće se na tome zaustaviti - budući je riječ o platformi na kojoj jemoguće virtualizirati praktično bilo koju karticu, otvoreni su za suradnju sa svima koji ih koriste, poput trgavčkih lanaca, pa čak i drugih banaka.

Wave2Pay djelo je suradnje American Expressa, PBZ-a i tvrtke Intesa Sanpaolo Card. U potonjoj očekuju kako će do 2017. godine u Europi biti 300 milijuna pametnih telefona s podrškom za NFC.