poteškoće

Proradilo je: Problemi s Gmailom, YouTubeom, Driveom trajali više od pola sata

14.12.2020 u 13:17

Bionic
Reading

Mnogobrojni Googleovi servisi nešto prije 13 sati nisu radili, a oporavak je počeo više od pola sata kasnije

YouTube, Gmail, Drive, Google Assistant, Google Docs pali su u ponedjeljak, a brojni korisnici izvijestili su o problemima s ovim uslugama.

Kao najčešći problemi navodili su se nemogućnost slanja i primanja poruka, logiranja..., a usluge su se počele oporavljati oko 13:30 sati.

Google je ubrzo nakon pada sustava objavio poteškoće s Gmailom koje su utjecale na poslovne i privatne korisnike te je oko pola sata kasnije objavio da su usluge opet aktivne 'velikoj većini korisnika'. Twitterom je tijekom pada sustava oznaka #YouTubeDOWN postala trending, dok je Googleov panel sa stanjem usluga uglavnom bio crven, što znači da su se problemi proširili na sve njihove usluge.

Problemi su nastali s osobnim, kao i s alatima za profesionalno korištenje. Stanje je takvo bilo, čini se, diljem cijelog svijeta - barem prema statusu na poznatoj stranici Down Detector. Najveći broj prijava stizao je iz područja Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Nizozemske, a problema je bilo i u Hrvatskoj.

Globalni prekid usluge doveo je do iznimno velikog broja prijava - broj onih vezanih uz YouTube je, primjerice, u kratkom roku premašio 100.000. Google je, pored YouTubea, zabilježio kvar i na Google Workspaceu gdje su korisnici počeli prijavljivati greške na kućnim uređajima koji koriste Google Assistanta. Nest Hub, prema izvješću Vergea, nije mogao kontrolirati povezanu pametnu grijalicu.

Vanjske aplikacije koje koriste Googleove usluge također su imale niz poteškoća - jedna od njih i globalno popularni Pokemon Go. Unatoč kvarovima koji su zadesili brojne Googleove usluge, dvije stvari su tijekom 'nestašice' nastavile raditi - Google pretraga i reklame.