POVRATAK LEGENDE

Igrali smo restaurirani Crash Bandicoot, evo dojmova

 • Autor: Damir Rukavina
 • Zadnja izmjena 03.07.2017 15:08
 • Objavljeno 03.07.2017 u 12:45
Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Izvor: Screenshot / Autor: Naughty Dog

Vražja stvar je ta nostalgija. Natjera te da se sjećaš najljepših dijelova djetinjstva ili mladosti i da ama baš sve gledaš kroz roza naočale. Može li ljubav prema starim videoigrama spasiti restauriranu verziju Crash Bandicoota?

Da na samom startu pojasnim, novi-stari Crash napravljen je bez ikakvih dizajnerskih intervencija. Riječ je o doslovnoj preslici izvornog Crasha i dva nastavka: Cortex Strikes Back i Warped. Dakle ovdje doslovno nema nikakvih izmjena originalne igre – osim prekrasne grafike.

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Izvor: Screenshot / Autor: Activision

Kamo je nestao Naughty Dog?

Activision je, bez sumnje, napravio izvrstan posao uposlivši Vicarious Visions da restaurira ovaj vječiti klasik. Problem s ovom igrom nema veze s njezinim restauratorima, već s njom samom. Crash Bandicoot N Sane Trilogy doslovna je preslika drevne platformske igre koja je, vjerovali ili ne, bila dosta loše dizajnirana, barem gledano na osnovi današnjih standarda.

Nazadni (ponekad doslovno) kutovi gledanja kamere, užasno teški i nemilosrdni nivoi, ograničeno kretanje i megaprecizno ciljanje bili su najveći problemi izvornih igara, a zahvaljujući vjernoj preslici vratili su se iz groba kako bi nas terorizirali devetnaest godina kasnije. Čak ni opcija uključivanja analognih kontrola, odnosno takozvanih gljiva, ne može pomoći.

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Izvor: Screenshot / Autor: Activision

Trenutak spoznaje da ste prije dvadeset godina igrali platformsku igru koja nema baš najbolji dizajn ikad (za današnje standarde) uspješno je odgođen vrhunskom rekonstrukcijom originala. Crash Bandicoot i njegova dva nastavka na PlayStationu 4 izgledaju apsolutno stelarno. Dizajn nivoa narušen je u svega nekoliko prilika, kada bogatstvo detalja igraču da ideju da može ići u smjeru koji je garantirani put prema sigurnoj smrti.

I? Kakvi su dojmovi?

Ako ste igrali izvorne igre na PlayStationu 1, prvih sat vremena provest ćete vrišteći od užitka. Nostalgija koju donosi vjerna preslika izvorne igre za mnoge će biti previše da se suzdrže od naleta sjećanja i toplih osjećaja, no na sreću (ili žalost, ovisno kako gledate), iluzija puca nakon što shvatite da igrate nešto vrlo, vrlo jednostavno - relikviju ere koju su mnogi već zaboravili.

Za razliku od dobrog viskija i nekih žena, Crash Bandicoota prolazak vremena jednostavno ne miluje. Radi se o prekrasnoj igri koja, makar služi kao fenomenalan magnet za nostalgičare, na kraju dana nudi samo dobra sjećanja začinjena zastarjelim dizajnom.

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Izvor: Screenshot / Autor: Activision

Kupiti ili ne kupiti?

Ako ste toliko ludi za igrom i evociranjem divnih tinejdžerskih, školskih ili predškolskih godina, definitivno vidim razloge zbog kojih biste kupili ovaj revamp klasične arkadne igre. Problem je što se radi o eksponatu – komadu umjetnosti koji je ljepše gledati nego igrati. Da je riječ o nekoj art igri, ovo bi možda još i držalo vodu, no činjenica je da u ovom obliku klasik s PlayStationa 1 dokazuje da je neke lijepe uspomene najbolje ostaviti u sjećanjima.

Foršpan za Crash Bandicoot N Sane Trilogy

Izvor: Društvene mreže / Autor: Activision

Crash Bandicoot N Sane Trilogy

 • Proizvođač: Vicarious Visions
 • Izdavač: Activision
 • Žanr: platfomska igra
 • Platforme: PlayStation 4

plus:

 • Nostalgija
 • Predivno rekonstruirani nivoi
 • Najbolje igre Crash Serijala sada su u HD-u

minus:

 • Zastarjeli dizajn

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi