GIMNASTIKA ZA MOZAK

Uz ovih pet web stranica osjećat ćete se pametnije

03.07.2017 u 19:57

Bionic
Reading

Najčešći komentar za našu omiljenu razbibrigu - besciljno lutanje internetom - je 'gubiš vrijeme i zaglupljuješ se'. Ove stranice to zastarjelo razmišljanje bakljama i vilama tjeraju u ropotarnicu povijesti

Wait But Why: Inteligentno i informativno

Autor Wait But Whya Tim Urban piše o trivijalnim i dubokoumnim temama na jedinstven i svakome shvatljiv način - uz zdravu dozu kvalitetnog humora.

Primjerice u članku koji vrijeme stavlja u perspektivu nacrtavši graf koji objašnjava koliko neke stvari traju dulje od drugih. Pored prepoznatljivih vremenskih razdoblja, članak se dotiče blesave strane priče, što cijelu ideju čini lakše pamtljivom i puno zabavnijom. Posjetite ih, prošvrljajte po temama i shvatit ćete da se radi o zbilja zanimljivoj stranici za korisno trošenje slobodnog vremena...

...pogotovo ako se nakon čitanja želite osjećati malo pametnijima.

LessWrong: Intenzivno pametno

LessWrong je stranica posvećena pametnom pristupu temama. Riječ je o kolektivu čiji je jedina misija poboljšati vlastito rezoniranje. Prijedlog? Počnite s nizom blogova koji objašnjavaju stav zajednice prema racionalnosti i raspravi o njoj. Blogove je moguće čak downloadati u obliku eBooka. Uglavnom, cijela stvar je, bez sumnje, izvrsno pisan materijal.

LessWrong se, naglašavamo, ne bavi raspravom o aktualnim zbivanjima. Zajednica se puno više orijentira na raspravu o logici i donošenju odluka. 

Information Is Beautiful: Kad grafikon vrijedi više od riječi

Tko je ikad rekao da čovjek jedino može učiti čitajući? Information is Beautiful je web stranica za statistiku koja brojeve stavlja u format prekrasnih infografika. Riječ je o novom načinu gledanja na informacije i, vjerujte nam, lakše se pamti od standardnog teksta. Teme se nižu od karte koja prikazuje u čemu je svaka zemlja najbolja ili popis svih bolesti koje vam prijete. Priznajte - da se ne radi o prekrasnim slikama, sve informacije biste zaboravili prije nego što ugasite tab u pregledniku.

Stranicom putujete pomoću izbornika u gornjem lijevom kutu ekrana pa isprobajte hrpu novih interaktivnih infografika. Neke od njih su zbilja predivne - poput interaktivne miniserije koju je napravio BBC.

Real Life Lore: Animirano i informativno

Ocean je dublji nego što mislite Izvor: Društvene mreže / Autor: RealLifeLore

Ako tražite objašnjenje bilo kakvoga fenomena, budite sigurni da ga je Real Life Lore pokušao objasniti. Ovaj kanal na YouTubeu sličan je XKCD-ovom What If. On se naime bavi vrlo dubokim odgovorima na vrlo blesava pitanja. Što je najbolje, nije sve hipotetski. Real Life Lore istražuje izmišljene teme, kao i one stvarne. Kroz brojna kratka videa kanal će vam dati objašnjenja koja će vam proširiti perspektivu na svijet. Primjerice što kažete na temu 'Ocean je dublji nego što mislite' ili 'Svijet izgleda drukčije od onoga što vidimo na kartama'.

Ukratko, Real Life Lore definitivno spada među YouTubeove kanale kojih se nećete sramiti nakon što sav sadržaj pregledate u dugom, dugom sjedenju.

TED Ideas: TED-ov službeni blog

Jasno, postoji puno alternativa popularnim TED talkovima, no hej - TED je i dalje super. Jedan od njegovih najviše podcijenjenih dijelova definitivno je blog TED Ideas.

Nakon što posjetite Ideas pronaći ćete eseje i članke o raznim temama koje padaju pod široke teme tehnologije, zabave i dizajna. Kao i kod većine govora za koje znaju svi, ove objave koriste nam kako bismo proširili horizonte i promijenili do toga trena ukorijenjene predrasude. 

Blog se nadograđuje nekoliko puta tjedno, što znači da ćete uvijek moći pronaći novo štivo za čitanje. Kad ste tamo, bacite pogled na kategoriju 'We Humans'. Ugodno će vas iznenaditi.