stop online zlikovcima

Ovo su tri očita znaka da vas netko pokušava prevariti pri kupovini mobitela na internetu

23.12.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Kako biste se zaštitili od najčešćih oblika internetskih prijevara prilikom online kupovine, donosimo tri glavna indikatora da vas netko pokušava nasamariti

Online zlikovci u svojim prljavim rabotama ne prezaju ni od čega te će nastojati prevariti i starije i mlađe, korisnike koji su tehnički napredni, pa tako i one koji nemaju blage veze o modernim tehnologijama. Dokazuje to i najnoviji slučaj online prijevare muškarca iz Vinkovaca.

Prije nekoliko dana, 52-godišnjak iz Vinkovaca je preko poruka tog internetskog oglasnika kontaktirao prodavatelja mobilnog telefona po znatno povoljnijoj cijeni od ostalih ponuđača i dogovorio da se transakcija obavi preko oglasnikove usluge za sigurno plaćanje. Na dobivenoj poveznici upisao je svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice (broj kartice, datum isteka kartice i CVV broj), a potom autorizirao transakciju na obavijesti bankovne aplikacije. No agent s kojom je komunicirao obavijestio ga je da uplata nije prošla, nakon čega je dobio novu poveznicu i ponovio cijeli postupak unosa podataka i autorizacije transakcije, i tako još dva puta. Nakon četvrte autorizacije na aplikaciji mobilnog bankarstva utvrdio je da mu je s bankovnog računa isplaćeno gotovo 22.000 kuna te je shvatio da je prevaren.

Na isti način je prevarena i 42-godišnjakinja iz Vinkovaca koja se javila na oglas za prodaju mobilnog telefona po iznimno povoljnoj cijeni. U šest navrata je autorizirala transakcije sa svog bankovnog računa, čime joj je skinuto preko 40.000 kuna s računa.

Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu.

Online ponude su najčešće nestvarno povoljne, ali to vam treba biti i jedno od upozorenja.

Kako biste lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati tri glavna indikatora prijevare:

  • iznimno povoljne ponude, ulaganja ili velika dobit
  • zahtjev za dostavu fotografija osobnog dokumenta i bankovne kartice
  • poruke/ponude za kupovinu putem oglasno-prodajnih portala, koje kupac zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) s pozivnih brojeva drugih zemalja.

S ciljem zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, nastojite se držati ovih savjeta:

  • Kada koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi pozivni broj druge zemlje.
  • Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja - traže li uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno? Dobro razmislite!
  • Plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver.
  • Ukoliko je moguće, odaberite plaćanje pouzećem.
  • Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude - ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito!

Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom.