VELIKA NADA

Ovo je svemirski brod koji će Amerikance vratiti na Mjesec

16.04.2024 u 13:13

Bionic
Reading

Utrka za Mjesec nastavlja se punom parom. Ovo je svemirski brod u kojeg se uzda američka svemirska agencija

NASA će 2025. poslati astronaute natrag na Mjesec. Europska svemirska agencija, koja je pomogla u izgradnji svemirske letjelice za četiri putnika pod imenom Orion, upravo je objavila sliku 'grdosije' prije nego što je ona prebačena u komoru za testiranje, radi izlaganja ekstremnim okruženjima nalik onima u svemiru.

'U NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi, vozilo Orion koje će se koristiti tijekom misije Artemis II sprema se za slanje ljudi na kruženje oko Mjeseca i natrag - po prvi put u više od 50 godina', napisala je ESA.

U nadolazećoj misiji Artemis II astronauti će prema svemiru uzletjeti spojeni na NASA-inu visoku raketu Space Launch System ili SLS, raketu koja je moćnija od Saturna V koji je prvi odveo astronaute na Mjesec. Kružit će oko Mjeseca, ali neće sletjeti na njega, a potom će krenuti natrag prema Zemlji, piše Mashable. Ako misija uspije, otvorit će put Artemisu III planiranom za rujan 2026. te čiji je zadatak ponovno dotaknuti prašnjavu površinu Mjeseca. Astronauti će na našem prirodnom satelitu provesti oko tjedan dana.

Letjelica Orion sastoji se od četiri naslagana dijela:

  • Modul za posadu: Na samom vrhu nalazi se modul za posadu u kojem će astronauti živjeti tijekom svog svemirskog leta.
  • Adapter modula za posadu: Ovaj segment povezuje modul za posadu s ključnom komponentom ispod, europskim servisnim modulom.
  • Servisni modul: ESA ovaj dio naziva 'elektranom Oriona'. Osigurava električnu energiju, pogon, toplinsku kontrolu, zrak i vodu, objasnila je agencija.
  • Adapter za svemirsku letjelicu: stožasti segment na dnu povezuje Orion s raketom SLS.

NASA je prvotno lansiranje Artemisa II planirala za 2024., no let je zbog poteškoća odgođen za 2025. Budući da brod prevozi žive astronaute, agencija na prvo mjesto stavlja njihovu sigurnost. 'Sigurnost posade jest i ostat će naš prioritet broj jedan', rekao je Amit Kshatriya, NASA-in zamjenik pomoćnog administratora za razvoj istraživačkih sustava, u izjavi agencije ranije ove godine.

'Posebno nas je zabrinulo neočekivano oštećenje Orionovog toplinskog štita koje se dogodilo tijekom leta bez posade Artemis I. Usred vrućeg spuštanja kroz Zemljinu atmosferu, mali komadići štita su otpali, i to ne zbog očekivane erozije uzrokovane intenzivnom toplinom i trenjem. Timovi su poduzeli metodičan pristup kako bi razumjeli problem, uključujući opsežno uzorkovanje toplinskog štita, testiranje i pregled podataka senzora i snimljenih slika', objasnila je NASA.

NASA-ini ciljevi bitno su drugačiji od onih legendarnih misija Apollo od prije više od 50 godina. Ovaj put, NASA će uspostaviti stalnu prisutnost na i oko Mjeseca. I po prvi put, astronauti će se odvažiti na Mjesečev južni pol, mjesto za koje znanstvenici misle da sadrži obilje vodenog leda - kritičnog izvora goriva i vode u svakoj mjesečevoj koloniji.