TANKO I SUPERMOĆNO

Ovo je pet najkul laptopa sa sajma Computex 2017

01.06.2017 u 09:58

Bionic
Reading

Nvidia već neko vrijeme suvereno drži vodeću poziciju kad je u pitanju sirova snaga grafičkih jedinica, ali i njihov inovativni dizajn. Na sajmu Computex 2017 otkrili su GeForce GTX Max-Q, projekt koji omogućuje i ultratrankim prijenosnim računalima da u sebi sakriju najmoćnije grafičke jedinice

ASUS ROG Zephyrus je upravo takva linija prijenosnika. Pod oznakama ROG Zephyrus GX501VI i ROG Zephyrus GX501VS kriju se vrtoglavo brza prijenosna računala, koja u sebi integriraju ne samo najnoviju generaciju Intelovih Core i7 procesora (7700HQ), već i NVIDIA GTX 1080 Max-Q grafičku karticu, do 24GB radne memorije te do 1TB PCIe NVMe spremišnog prostora u kućištu koje je debljine svega 1,7 centimetara. Zaslon je dijagonale 15,6" te razlučivosti 1080p uz G-Sync podršku. 

Kako su opake tehničke karakteristike, opaka je i cijena. ROG Zephyrus GX501VI i ROG Zephyrus GX501VS u svojim početnim konfiguracijama koštat će redom 2.299 dolara i 2.699 dolara. Za odlikaše. 

Acer Predator Triton 700 izgleda slično Zephyrusu? Da - jer koristi istu Nvidijinu tehnologiju kojom je omogućeno smještanje čudovišno jakih grafičkih kartica. Dijagonala je također ista - 15,6", no umjesto touchpada s desne strane tipkovnice (koja je, usput rečeno, mehanička), ovdje je pomaknut u područje ispod zaslona. Desnu stranu tipkovnice upotpunjuje numerički dio. 

I Acer Predator Triton 700 moguće je opremiti svime od čega današnjim igračima rastu zazubice - tu su najnoviji Intelovi procesori, Nvidia GTX 1080 grafika koju je moguće dodatno overclockirati (!) kao i do 32GB radne memorije te PCIe NVMe spremišni prostor. Kao i u ranijem slučaju, vrhunska tehnologija stiže s vrhunskom cijenom - a u ovom slučaju je riječ o čak 2.999 (početnih) dolara. 

ASUS ZenBook Flip S UX370 je mnogo jeftiniji prijenosnik od spomenutog dvojca (početna cijena je 1.099 eura), ali iz jednostavnog razloga - riječ je o posve drugoj kategoriji, kao je i objašnjeno u ranijem tekstu na tportalu. Ovo hibridno računalo najtanjeg dizajna na svijetu najugodnije se osjeća u poslovnom radu, no nikako nije riječ o nečem slabašnom. 

U njemu se kriju najnoviji Intel procesori, do 16GB radne memorije i do 1TB spremišnog prostora (SSD), kao i baterija koja osigurava do 11,5 sati rada na jednom punjenju. 

MSI GT75VR Titan dokaz je kako usprkos Nvidijinim naporima da smanje dimenzije gejmerskih laptopa uvijek postoji i 'ona tvrtka' koja će po svaku cijenu napraviti nešto istinski čudovišno. Riječ je o 17,3-inčnom 'prijenosniku' klasičnog pristupa - nakrcavanju što više uobičajenih (ali moćnih) komponenti unutra. Da, tu su moćni Intelovi i Nvidijini čipovi (Intel Core i7-7820HK i Nvidia GTX 1080 koje je moguće overclockirati) kao i kod ranijih igraćih modela, a GT75VR Titan integrira i SteelSeries Rapid RGB mehaničku tipkovnicu. 

Da se razumijemo - ovo računalo tehnički služi kao punokrvna zamjena za klasična stolna računala. Tome u prilog ide mogućnost instalacije jednog 2,5-inčnog HDD pogona, kao i dva NVMe M.2 SSD-a, uz vrtoglavih 64GB radne memorije. Nije ovo tek za igranje...a valja imati na umu kako MSI nije otkrio ni cijenu ovog uređaja. 

Gigabyte Aorus X9 svjetlo dana je u konceptnom izdanju ugledao na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu, a čini se kako novinari ni na Computexu nisu mogli provesti predugo vremena s uređajem. Ovaj 17,3-inčni prijenosnik namijenjen igračima ne prati Nvidijinu najnoviju tehnologiju, no usprkos tome zadržava relativno male dimenzije. 

Mehanička tipkovnica i i dvostruki sustav grafičkih kartica GTX 1070 smješteni su u kućište debljine tek 30mm. Za razliku od prvog prikazivanja, čini se kako je proizvod prikazan na Computexu bio nešto dovršeniji, no i dalje nespreman. Gigabyte očekuje da će početak prodaje biti najavljen negdje u listopadu ili studenom ove godine.