SAVJETOVANJE EU

Ovim potezom smanjit će se broj skupih posjeta bolnicama

11.04.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Europska komisija pokrenula je savjetovanje o mobilnom zdravstvu. Traži načine kako poboljšati zdravlje i dobrobit Europljana korištenjem uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti, uređaji za praćenje pacijenata i ostali bežični uređaji

'Uz pomoć m-zdravstva smanjit će se broj skupih posjeta bolnicama, građani će moći preuzeti brigu za vlastito zdravlje i dobrobit te više toga spriječiti nego liječiti. To je dobra prilika i za rastuću industriju aplikacija i za poduzetnike.


Osobno koristim sportsku narukvicu za mjerenje dnevne aktivnosti i već sada sam velika pristalica m-zdravstva. Pošaljite nam svoje doprinose ovom savjetovanju kako bismo postali svjetski predvodnici u ovom fascinantnom području', rekla je potpredsjednica Komisije Neelie Kroes, nadležna za Digitalnu agendu.

Koristi usluga m-zdravstva, smatraju u Europskoj komisiji, trostruke su:

•pacijent preuzima kontrolu, što pruža veću neovisnost i pomaže sprječavanju zdravstvenih problema
•gradi se učinkovitiji sustav zdravstvene zaštite s velikim potencijalom za uštede
•stvaraju se velike mogućnosti za inovativne usluge, nova poduzeća i industriju aplikacija.

Može ga se koristiti za mjerenje vitalnih pokazatelja kao što je krvni tlak, davanje inzulina dijabetičarima prijenosom signala za upravljanje pumpom s pomoću mobilne platforme, podsjećanje pacijenata da trebaju uzeti lijek, pružanje savjeta o rekreaciji ili prehrani radi poboljšanja općeg zdravlja i dobrobiti korisnika...

Postoji gotovo 100 tisuća aplikacija m-zdravstva na platformama kao što su iTunes, Play, Windows Marketplace i BlackBerry World. U cijelom svijetu zabilježeno je 231 milijun preuzimanja dvadeset najpopularnijih aplikacija za sport, rekreaciju i zdravlje.

Očekuje se da će do 2017. godine 3,4 milijarde ljudi diljem svijeta imati pametni telefon, a polovica njih koristit će se aplikacijama m-zdravstva. Ako se ostvari puni potencijal m-zdravstva, njime bi se u 2017. mogla ostvariti ušteda troškova zdravstvene zaštite u iznosu od 99 milijardi eura (više od 752 milijarde kuna).


Još uvijek treba riješiti pitanja koja se odnose na sigurnost aplikacija m-zdravstva, korištenje prikupljenih podataka, nedostatak interoperabilnosti s postojećim rješenjima i nedostatak znanja dionika o pravnim zahtjevima koji se primjenjuju na aplikacije za životni stil i dobrobit korisnika kao što su usklađenost s pravilima zaštite podataka i jesu li te aplikacije medicinski proizvodi za koje je potrebna oznaka CE.

Također je važno graditi povjerenje među građanima i zdravstvenim djelatnicima i pomoći ljudima da se učinkovito koriste uslugama.

Savjete, preporuke, ideje i prijedloge Europskoj komisiji možete poslati do 3. srpnja na ovaj e-mail ili poštom na adresu:

Europska komisija, Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije
Unit H1, Health & Well-being
Avenue de Beaulieu/Beaulieulaan 31, Brussels 1049 – Belgija

Komisija će u četvrtom tromjesečju 2014. objaviti sažetak odgovora. Moguće mjere vezane uz politiku očekuju se u 2015.

M-zdravstvo u brojkama (klikni za uvećanje)