IT RECESIJA

Ove nas godine očekuje najslabija prodaja računala

03.03.2009 u 07:48

Bionic
Reading

Globalna ekonomska kriza debelo je zagrizla i u ICT industriju, a prema najnovijim predviđanjima Gartnera, u segmentu osobnih računala 2009. godina bit će najgora dosad

Prema navodima analitičara Gartnera, ove godine diljem svijeta bit će isporučeno ukupno 257 milijuna računala, što će značiti pad od 11,9 posto u odnosu na ovu brojku iz 2008. godine. Jednako tako, to će biti najveći pad broja isporuka računala od dosad rekordne 2001. godine, kada je zabilježen pad od 'tek' 3,2 posto.

'Razlog u ovakvim predviđanjima vidimo prvenstveno u slabljenju globalne ekonomije, koja posljedično dovodi do toga da korisnici produžuju životni vijek računala koja posjeduju, a s druge strane proizvođači računala nastupaju prilično oprezno', izjavio je za Computerworld George Shiffler, jedan od direktora u Gartneru.

Gartner jedinu svijetlu točku u ovom dijelu industrije vidi u minijaturnim prijenosnicima i netbookovima koji su jedini segment koji će zabilježiti porast broja isporuka od oko devet posto, što iznositi oko 155,6 milijuna jedinica. Najgori pad broja isporuka zabilježit će klasična stolna računala kojih će tijekom 2009. godine biti isporučeno oko 101 milijuna, što će biti pad broja isporuka od 31,9 posto u odnosu na prošlogodišnje podatke.