ANDROID KENGORO

Ovaj se robot znoji dok radi tjelovježbu

27.12.2017 u 09:54

Bionic
Reading

Japanski istraživači napravili čovjekolikog robota koji oponaša naše mišiće, kosti, živčani sustav i način na koji naš mozak obrađuje informacije

Robota koji izgledom nalikuju ljudima već je nemali broj (pogledajte samo Sophiu). No, nema ih puno s tijelima koja su usporediva s našima kad je riječ o kretanju i interakciji s okolinom. 

Upravo to nastoje postići japanski istraživači, koji su osmislili i izradili robota s ciljem oponašanja ne samo ljudskih pokreta već i načina na koji do njih dolazi. I - znojenja.

Kengoro je novo izdanje Androida koji se pojavio prvi put prošle godine.

Naglasak je na fleksibilnosti i humanoidnoj strukturi. U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Science Robotics istraživači su naveli kako su nastojali zaobići ograničenja konvencionalnih humanoidnih robota, temeljenih na uobičajenim teorijama strojarstva, mehanike, elektronike i informatike.

Stoga su Kengora bazirali na sustavima prisutnim u ljudskom tijelu, uključujući kostur i mišiće, živčani sustav i načine obrade informacija u mozgu. Uzor im je bio 13-godišnji japanski dječak.

Robot za bolje razumijevanje ljudi

Cilj je još bolje razumjeti interne  mehanizme u ljudima promatrajući robota Kengora i njemu sličnog Kenshira.   Važno je, naglasili su, oponašati ljudsku biologiju kad god je moguće, ne samo kad je to zgodno. Pa su Kengoru naložili izvođenje niz uobičajenih tjelovježbi, poput primjerice sklekova. 

Čemu znojenje, pitate se? Kroz motore prolazi voda koja ih hladi dok rade. Roboti mogu tu vodu izbacivati kroz umjetne pore kako bi se što brže riješili viška topline, piše Tech Crunch.

Robot Sophia u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN