NIJE KUĆNI LJUBIMAC

Ovaj novi robotički pas je najnapredniji do sada

11.02.2015 u 11:36

Bionic
Reading

Agencija Ministarstva obrane SAD-a, DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) i kompanija Boston Dynamics su još prije nekoliko godina počeli raditi na razvoju robota koje je 'nemoguće' izbaciti iz ravnoteže, čak ni kada nose teret. S vremenom su robo-psi postali tehnološki napredniji pa su nakon Big Doga stigli i modeli Cheetah, WildCat i najnoviji - Spot

BigDog je bio robot koji je bez problema bacao betonske blokove bez gubitka ravnoteže, model Cheetah je probio svjetski rekord u brzini nekog robota (nešto preko 45km/h), a četveronožno čudo WildCat je bio nešto pitomijeg - i autonomnijeg karaktera.

WildCat je tako bio prvi prototip kojem za rad nije bila potrebna fizička veza s kontrolama i izvorom napajanja, a usprkos korištenju teškog benzinskog motora mogao je trčati brzinom od 26km/h. Nedugo nakon, Boston Dynamics, kompaniju koja je radila na razvoju ovih robota s potencijalnom vojnom primjenom kupio je oglašivački div Google. Slijedila je dalja modernizacija - i razvoj manjeg i potpuno električnog modela nazvanog Spot.

Boston Dynamicsov novi robo-pas je najnapredniji do sada


Dok je BigDog bio mase kakvih 110 kilograma, Spot je lakši za 40-tak kilograma usprkos tome što u sebi nosi prilično teške baterije. Ovaj najmanji robo-pas do sada zadržao je niz senzora i ranijih tehnologija koje omogućavaju hodanje (i galop) po različitom terenu, no ukupna nosivost mu je ipak nešto manja.

Kako pišu neki futurolozi u pomalo šaljivoj noti, možda bi bilo zgodno prije implementacije kakvog naprednijeg AI sustava prestati s testovima u kojima se ove robote šutira...