UPOZNAJTE EO 2

Ovaj mali auto će vas spasiti muke s parkiranjem

26.05.2015 u 07:56

Bionic
Reading

Pametni umreženi automobil EO 2 djelo je njemačkog Istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju, osmišljen za prenakrcane gradove u kojima su prometne gužve noćna mora, a mjesta za parking nemoguća misija

Iako je riječ tek o prototipu, EO 2 nudi obilje dokaza kako bi inovacije mogle dovesti do doista pametnih, pa i prilično fleksibilnih osobnih vozila.

Težak kojih 750 kilograma, s velikim prozorima i leptir-vratima, ovo električno vozilo izgleda i vozi kao da je upravo stiglo iz budućnosti. Sva četiri kotača mogu se okrenuti za 90 stupnjeva, tako da su postavljena okomito u odnosu na ostatak automobila. Zbog toga ne samo što se može okretati na mjestu, već i voziti postrance. Čemu to služi, pitate se? Pa, možete zaboraviti muke s bočnim parkiranjem, recimo.


A tu nije kraj trikovima koje EO 2 može ponuditi. Može uvući panele i tako gotovo prepoloviti svoju duljinu, ne bi li stao čak i tamo gdje automobili iste kategorije ne mogu. Električni motor omogućava razvijanje brzine do 65 kilometara na sat.

Njemački inženjeri namjeravaju ih međusobno povezati, kako bi stvorili svojevrsnu kompoziciju takvih vozila i omogućili potpuno samostalnu vožnju, bez ikakvog uplitanja vozača.

This tiny car can change shape, drive sideways

Više:Mashable i DFKI