tehnologijom protiv bolesti

Ovaj gadget može pomoći u otkrivanju Covida-19 i prije nego što se pojave simptomi

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 20.11.2020 10:51
  • Objavljeno 20.11.2020 u 10:51
Praćenje zdravlja putem pametnih satova i sličnih uređaja može koristiti za široko otkrivanje respiratornih infekcija u stvarnom vremenu

Praćenje zdravlja putem pametnih satova i sličnih uređaja može koristiti za široko otkrivanje respiratornih infekcija u stvarnom vremenu

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Kristoffer Tripplaar

Prema američkim istraživanjima, pametni satovi mogu otkriti promjene na vašem tijelu čak devet dana prije nego što se pojave simptomi Covida-19

Istraživači su analizirali podatke o 32 osobe zaražene Covidom-19, identificirane iz skupine od gotovo 5300 sudionika, i otkrili da je njih 26 (81 posto) imalo promjene u srčanom ritmu, broju dnevnih koraka ili vremenu spavanja.

Istraživači su u 22 slučaja uspjeli otkriti promjene prije ili na početku simptoma, a četiri slučaja otkrivena su najmanje devet dana ranije.

Ova otkrića sugeriraju da se praćenje aktivnosti i praćenje zdravlja putem pametnih satova i sličnih uređaja mogu koristiti za široko otkrivanje respiratornih infekcija u stvarnom vremenu, kažu istraživači čiji je rad objavio Nature.

Studija korisnika pametnih telefona

Studija korisnika pametnih telefona

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Tejaswini Mishra, Meng Wang, Ahmed A. Metwally et al.

Razni prijenosni uređaji točna su i široko primijenjena tehnologija za uspostavljanje pojedinačnih osnovnih zdravstvenih parametara i mogu se koristiti za otkrivanje značajnih odstupanja od osnovne fiziologije na početku infekcije, kažu istraživači. Pritom se pozivaju na prijašnja saznanja kako se pametni satovi i jednostavni pulsni oksimetri mogu koristiti za rano otkrivanje Lymeove bolesti.

Ne samo to, u retrospektivnim studijama puls i temperatura kože mogu se koristiti za otkrivanje virusnih respiratornih infekcija, uključujući asimptomatske infekcije.

Nosivi senzori također su korišteni za otkrivanje fibrilacije. Druge nedavne studije pokazale su pak da se mjerenja povišenog pulsa iz pametnih satova mogu koristiti u epidemiološkim studijama za praćenje širenja respiratornih virusa.

Stoga ne čudi što je tim znanstvenika pokušao istražiti mogu li se pametni satovi koristiti za otkrivanje Covida-19 u ranoj, predsimptomatskoj fazi.

Provjerili su podatke 5262 sudionika istraživanja od kojih je njih 4642 nosilo pametni sat. Njih 3325 imalo je Fitbit, njih 984 koristilo je Appleove pametne satove, Garmin je koristilo 428 ispitanika, a ostali su nosili razne druge uređaje. A budući da je većina koristila Fitbit, znanstvenici su se usredotočili na ovu skupinu, stoji u objašnjenju rezultata istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!