BATTERYGATE

Apple će skupo platiti usporavanje starijih uređaja; postignuta nagodba od 113 milijuna dolara

19.11.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Američki proizvođač došao je do nagodbe s tužiteljima te će oštećenim strankama platiti sveukupno 113 milijuna dolara zbog namjernog usporavanja starijih modela iPhonea pod opravdanjem, citiramo, 'spašavanja starije baterije od prebrzog pražnjenja'

Apple, nije sklon isprikama, no kada to radi, radi u velikom stilu - poput situacije u 2017. kada su kupci otkrili da kompanija potiho usporava starije iPhone uređaje. Apple je relativno brzo nakon toga objasnio da je softversko usporavanje dizajnirano kako bi očuvalo baterije starijih smartfona zato jer bi se inače prebrzo potrošile. Kako bi se ispričao korisnicima, ponudio je i sniženje na zamjenu baterije.

Unatoč 'dobroj volji', američki proizvođač našao se na sudu te je kao dio nagodbe početkom ove godine isplatio 500 milijuna dolara naknade.

Apple je, prema Vergeu, sad odlučio prihvatiit i drugu nagodbu sa 34 američke države zbog koje će isplatiti dodatnih 113 milijuna dolara. Državni odvjetnici tužili su kompaniju zbog skrivanja svojih postupaka i degradacije korisničkog iskustva na iPhoneu tvrdeći da je Apple u cijelosti razumio da skrivanjem informacija mogu potrošiti godinu dana zarađujući na ljudima koji su mislili da bi zbog sporijih performansi trebali kupiti novi iPhone - kad su cijelu situaciju mogli riješiti zamjenom baterije u svojem smartfonu.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Apple je to porekao te izvan suda pokušao dogovoriti da suci ne donesu presudu koja ih optužuje za gore navedene postupke. Nagodbu, doduše, sudac još nije potvrdio, no postoji šansa da će drževe koje su odlučile tužiti svoj novac dobiti prije korisnika iPhonea. Konačno saslušanje slijedi 4. prosinca kada će sud donijeti završnu odluku o potencijalnoj nagodbi.