ZABORAVITE GUŽVE

Ovaj autobus 'plovi' iznad uobičajenog prometa, a auti voze kroz njega

03.08.2016 u 14:27

Bionic
Reading

Već godinama na internetu kolaju slike i računalne animacije koje prikazuju posebno izvedeno vozilo namijenjeno javnom prijevozu...iznad uobičajene ceste. Kina je iz tog koncepta napravila i prvi testni 'autobus'/tramvaj, izvještava novinska agencija Xinhua

Vozilo se službeno zove Transit Elevated Bus (TEB), no poznato je još i kao 'Straddling Bus', 'Land Airbus' i drugim sličnim opisnim imenima. Ono bi se s putnicima kretalo po posebno izvedenim tračnicama koje se nalaze na uobičajenoj cesti, no zahvaljujući činjenici da je 'utroba' TEB-a prazna, ispod nje bi se odvijao uobičajeni cestovni promet. Na ovaj način su zapravo stvorene dvije razine prometovanja, jedna iznad druge, a pri čemu je gornja namijenjena isključivo javnom prijevozu putnika.

Kina je napravila eksperimentalno vozilo i predstavila ga u provinciji Hebei, u gradu Qinhuangdao. Prvi izvedeni testovi su se bavili kočnicama i potrošnjom električne energije na tračnicama dužine tek 300 metara, a slijede i brojni drugi testovi te moguće korištenje više priključaka.


TEB bi u konačnom izdanju prenositi do 1.200 putnika i putovati brzinom od 60km/h. Uspoređuje se s metroom, uz kudikamo niže troškove izrade tračnica - i manje vremena potrebnog za održavanje. Ovako je to izgledalo u konceptu:

...a ovako to izgleda u testu prototipa: