čudesni faah-out gen

Ova umirovljenica ne osjeća nikakvu bol. Njen bi slučaj mogao pomoći milijunima ljudi

28.03.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Znanstvenici smatraju da Jo Cameron ima mutirane gene zbog kojih ne osjeća bol, a rane joj zarastaju bez ožiljaka. Njezin slučaj mogao bi otvoriti vrata nizu novih tretmana koji će pomoći ljudima da se oporave od operacije, ublaže kronične bolovima i suzbiju anksiozne poremećaje.

Škotska umirovljenica Jo Cameron iza sebe ima 71 godinu života i neke neobične sposobnosti, očigledno posljedicu neke genetske mutacije. Ona je toliko posebna da je njezin slučaj nedavno završio u stručnom časopisu British Journal of Anesthesia.

Prvi put je pažnju liječnika privukla kad je, u dobi od 65 godina, zatražila medicinsku pomoć zbog problema s kukovima. Ubrzo je otriveno da su toliko nagriženi artritisom da bih pod hitno trebalo zamijeniti. I dok se drugi pacijenti nakon zahvata žalili na bolove, ona je bez ikakvih prigovora izdržala ne jednu nego dvije operacije.

Liječnicima je uz opsežnu povijest bolesti prijavila i brojne opekotine i posjekotine. I ma kako ozljede bile teške, ona nikad ne bi osjetila ni najmanju bol; na rane bi je upozorio miris spaljenog mesa ili krvavi tragovi. Uz to, sve bi joj rane brzo zacijelile, a ožiljci bi bili jedva vidljivi ili ih uopće ne bi bilo.

'Nisam imala pojma da se sa mnom događa nešto čudno; mislila sam da je to normalno', objašnjava Cameron.

Otkrivene dvije mutacije gena

Njen je slučaj došao u ruke genetičarima sa sveučilišta u Londonu i Oxfordu koji su otkrili dvije mutacije gena. Jedna se zove Faah, a riječ je o takozvanoj hidrolazi amida masnih kiselina, dobro poznatoj istraživačima boli.

Faah gen igra ulogu u endokanabinoidnom sustavu tijela, dijelovima središnjeg živčanog sustava koji igraju ulogu u boli, pamćenju i raspoloženju te na koje djeluju spojevi u kanabisu.

Pronašli su i drugi gen, prethodno bio otpisan kao beskoristan. Sada se čini da taj gen, nazvan Faah-Out, kontrolira Faah gen i isključuje ga u slučaju gospođe Cameron.

Ne samo da ne osjeća bol i da joj rane brzo zacjeljuju, ona ne osjeća nikakav strah, ne pada u depresiju i nikad ne paničari, čak ni kad joj se dogodi prometna nesreća. Loša točka? Ponekad je odsutna duhom, zaboravlja gdje je ostavila ključeve, a i misli joj ponekad odlutaju.

Faah-Out nudi novu nadu pacijentima

'Implikacije ovih nalaza su goleme', ushićen je dr. Devjit Srivastava, savjetnik za bol u Raigmoreu.

Neki ljudi uzimaju aspirin ili ibuprofen za liječenje svakodnevnih bolova, ali kako točno rade različite tablete? Izvor: Društvene mreže / Autor: TED-Ed

Naime, polovica pacijenata nakon operacija osjeća umjerenu do jaku bol, unatoč modernim lijekovima protiv bolova. Sad bi se i to moglo promijeniti zahvaljujući Faah-Out genu.

'Nalazi ukazuju na postojanje ubojice boli koji bi mogao ublažiti bol i ubrzati zacjeljivanje rana', kaže dr. Srivastava. 'Nadamo se da bi to moglo pomoći 330 milijuna pacijenata koji se svake godine operiraju širom svijeta.'

Gospođa Cameron kaže da će joj biti drago ako istraživanje njenih gena pomogne ljudima koji pate. Upućen je i javni poziv drugim ljudima koji ne osjećaju bol i ponude svoja tijela znanosti. Njih bi malo pikali - što uopće nije bolno, naročito ne njima - a rezultat bi mogao biti senzacionalan: čovječanstvo oslobođeno boli.