ZNANSTVENICI POJASNILI

Posjekli ste se na papir? Znate li zašto tako vraški boli

13.02.2019 u 18:08

Bionic
Reading

Zasigurno vam se dogodilo da ste nekad prilikom listanja knjige ili otvaranja koverte iskusili iznenađujuću i vrlo neugodnu bol koju je prouzročio rub lista papira

Dr Hayley Goldbach objasnila je da je premda se radi o vrlo maloj posjekotini, bol jača nego kad se posječemo nožem.

Kako je to moguće?

Stručnjaci kažu kako je tu veliku ulogu igra nekoliko stvari, između ostalog i o faktor iznenađenja koja pojačava bol jer je riječ o potpuno bezopasnom predmetu iz svakodnevne uporabe pa nas ta iznenadna bol neugodno šokira.

Osim toga, poznato je kako u vrhovima prstiju imamo više receptora za bol nego gotovo bilo gdje drugdje u tijelu, kako bi upozoravali mozak (putem boli) o opasnostima poput visokih temperatura i

'Ljudi jagodicama prstiju istražuju svijet što je vrsta sigurnosnog mehanizma. No, toliko živčanih završetaka na jednom mjestu znači da itekako osjećamo ozlijedu našeg prsta', rekla je dermatologinja dr Hayley Goldbach sa sveučilišta Kalifornija.

S druge strane iako rub papira izgleda jako glatko, to u stvarnosti nije tako: oštar je i zapravo pili kroz kožu, a često ostavlja i kemikaliju koja se koristi kod prerade papira.   

Još jedan razlog za toliku bol iako se radi o maloj posjekotini je to što rez nije dubok da bi se aktiviralo zgrušavanje krvi i stvaranje kraste. To znači da je rana i dalje elastična i napeta sve dok se koža ne obnovi.