NESLOMLJIVA NADA

Otporni prijenosnik proizašao iz radionice Končara

21.04.2010 u 13:08

Bionic
Reading

KONČAR – INEM, jedini hrvatski proizvođač prijenosnih računala, predstavio je nasljednika u seriji robusnih računala za posebne namjene. Kompaktno računalo, naziva Nada GS II, izrađeno je korištenjem naprednih tehnologija i posebno čvrstih materijala, što ga čini dvadeset puta izdržljivijim od uobičajenih prijenosnika, idealnim suputnikom osoba koje računalo koriste 'u stvarnom svijetu' – na terenu, u otežanim uvjetima

Kako bi se u takvom okružju snašlo s jednakom lakoćom kao i uobičajen prijenosnik u uredu ili domu, računalo Nada GS II smješteno je u lagano i izuzetno čvrsto kućište izrađeno od legure aluminija i magnezija, s posebno pojačanim i gumiranim rubovima. Čvrsti disk je također spreman za sve nezgode koje stvarni svijet može donijeti – opremljen je žiroskopskim senzorom koji 'parkiranjem' glava štiti dragocjene podatke te trenutno reagira u slučaju udaraca, vibracija ili padova. Optički pogon osigurava se dodatnim zasunom koji onemogućava nehotično otvaranje, a tipkovnica i okolni dio kućišta izvedeni su na način da onemogućuju prodor tekućine u unutrašnjost prijenosnika. Ukoliko dođe do razlijevanja tekućine, patentirani sustav odvoda sigurno će ispustiti istu kroz dno prijenosnika, pritom ne remeteći neprekidan i pouzdan rad. Zahvaljujući svim navedenim karakteristikama, prijenosnik Nada GS II zadovoljio je kriterije IP razreda IP31 te vojnog standarda MIL 810F, čime je zajamčena otpornost i na padove sa visine od 75 centimetara.

Od današnjih se prijenosnika ove kategorije očekuje ne samo mišićavost, nego i visok stupanj 'inteligencije'. Nadu GS II stoga pokreće 'dvoglavi' Intel T6600 procesor takta 2,2 GHz, a četiri gigabajta radne memorije te čvrsti disk kapaciteta 320 GB jamče brzo izvršavanje aplikacija i obilje prostora za pohranu. Računalo mrežno komunicira gigabitnom fiksnom, odnosno 54-megabitnom bežičnom vezom. Za kvalitetan prikaz slike u svim uvjetima osvjetljenja zadužen je prilagođeni 14,1-inčni zaslon razlučivosti 1.280 sa 800 točaka. Nadalje, računalo je opremljeno serijskim i HDMI priključkom te s četiri USB priključka i web-kamerom. Struju crpi iz posebno izolirane 9-ćelijske baterije kapaciteta 6.600 mAh s automatskom kalibracijom i zaštitom od strujnih udara.

Nada GS II dostupna je po cijeni od 7.750 kuna + PDV te ima dvogodišnje tvorničko jamstvo.