otkriće astronoma

Otkriven par ogromnih crnih rupa dosad najbližih Zemlji, dvojac od našeg planeta udaljen 89 milijuna svjetlosnih godina

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 02.12.2021 15:16
  • Objavljeno 02.12.2021 u 13:55
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Roman Budnikov / Panthermedia / Profimedia

Astronomi već dulje vrijeme pretpostavljaju postojanje dviju crnih rupa, ali to sve dosad nije bilo dokazano jer su zbog ogromne količine visokoenergetske radijacije koje emitiraju nama još nevidljive

Astronomi su otkrili par supermasivnih crnih rupa koje su bliže Zemlji nego bilo koje dosad otkrivene.

Dvojac je u zviježđu Vodenjaka i od našeg matičnog planeta je udaljen 89 milijuna svjetlosnih godina, što je više od 380 svjetlosnih godina bliže od najbližeg dosad poznatog svemirskog tandema te vrste.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: ESO/Voggel et al/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Ove su dvije crne rupe također i međusobno bliže nego bilo koje dvije za koje dosad znamo - razdvaja ih tek 1600 svjetlosnih godina. Procjenjuje se kako bi se mogle spojiti u ogromnu crnu rupu za nekih 250 milijuna godina.

Veća crna rupa, smještena u središtu galaksije NGC 7727, ima gotovo 154 milijuna puta veću masu nego Sunce, dok manja ima 6,3 milijuna puta veću masu.

Opažene posrednim promatranjem

Astronomi već dulje vrijeme pretpostavljaju kako su u toj galaksiji dvije crne rupe, ali to sve dosad nije bilo dokazano jer su zbog ogromne količine visokoenergetske radijacije koje emitiraju nama još nevidljive. Uspjeli su potvrditi njihovo postojanje promatranjem promjena na zvijezdama na koje te crne rupe imaju utjecaja.

Ovo otkriće upućuje na mogućnost postojanja brojnih drugih ostataka spajanja galaksija u kojima su skrivene ogromne crne rupe. Ukupan broj supermasivnih crnih rupa u obližnjem nam svemiru (u radijusu od oko milijardu svjetlosnih godina) mogao bi biti za trećinu veći no što se mislilo.

NEBESKI SPEKTAKL

[FOTO] Pogledajte prekrasne snimke dubokog svemira koje je snimio teleskop Hubble

Pogledaj galeriju
8

Očekuje se kako će u istraživanju te vrste od velike koristi biti Iznimno veliki teleskop (Extremely Large Telescope, ELT) Europske agencije za južni opservatorij, smješten je vrhu Cerro Armazones u pustinji Atacama u sjevernom Čileu, koji bi trebao početi raditi za koju godinu, piše Independent.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!