BIOMETRIJA

Otiske prstiju uskoro bi mogli čitati cijeli zasloni mobitela

23.07.2015 u 09:22

Bionic
Reading

Tipke 'Home' na pametnim telefonima danas nerijetko služe za integriranje senzora za čitanje otiska prstiju, a mnogim proizvođačima je to i jedan od glavnih razloga zašto još uvijek na uređaje stavljaju fizičku tipku. Tvrtka Sonavation tvrdi da će njihov ultrazvučni biometrijski senzor postojeće zamijeniti čitavim zaslonima mobitela

Zvuči kao nešto iz filmova sci-fi tematike, no Sonavation navodi kako je njihova tehnologija kompatibilna s Gorilla Glass zaštitnim pokrovima zaslona, koji se nalaze na gotovo četiri milijarde uređaja danas. 'Značajan napredak u autentifikacijskoj tehnologiji će omogućiti proizvođačima jednostavno i nevidljivo integriranje trodimenzionalnog ultrazvučnog biometrijskog senzora na pametne telefone ili IoT uređaje', stoji u priopćenju tvrtke.

Dok tehnički detalji nisu potpuno poznati, Sonavation kaže kako su njihovi senzori u mogućnosti razlučiti ne samo obris otiska prstiju, već i trodimenzionalni prikaz otiska - dubinu i 'reljef', čak i kada je prst prljav ili mokar.


Nešto više detalja je moguće pronaći u službenom priopćenju, a za sada se ponajviše čekaju reakcije proizvođača mobitela i IoT uređaja. O njima će, naravno, ovisiti i tržišni uspjeh ovakve vrste senzora, no teško da će itko imati išta protiv integracije u zaslone.