tehno savjeti

Oprez na mrežama! Evo što se sve događa nakon što se online zlikovci dokopaju brojeva s vaše kreditne kartice

24.12.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Krađa brojeva s kreditne kartice česta je praksa online kriminalaca, stoga ne čudi da je izuzetno česta pojava. U nastavku vam donosimo nekoliko detalja o ovoj praksi te najbolje savjete kako se zaštititi

Gubitak kreditne kartice opasna je kako u online, tako i u offline svijetu. Osim same činjenice da vas netko može financijski oštetiti, lako se može dogoditi da vam je online kriminalac ukrao još neke osobne podatke, stoga šteta može biti i gora.

Kako kibernetički kriminalci provode krađu brojeva kreditnih kartica i koji su sve rizici?

Dva su načina na koja se netko može dokopati vaših brojeva s kreditne kartice. Ili vam ih je online kriminalac sam ukrao ili ih je kupio na online crnom tržištu.

Dokopa li se netko vaših podataka, sve dok ne blokirate karticu u banci, omogućena mu je online kupovina proizvoda ili usluga, a to su najčešće darovne ili bilo koji drugi oblik prepaid kartica jer je vrlo teško ući u trag takvim transakcijama. Mnogi kibernetički kriminalci kupuju predmete pomoću ukradenih kartica, a zatim ih prodaju po nižoj cijeni za gotovinu.

Šest je najčešćih načina na koje se netko može dokopati vaše kreditne kartice:

Phishing: Jedna od najčešćih metoda je phishing, pri čemu kriminalci šalju e-poštu ili poruke preko drugih platformi pretvarajući se da dolaze od legitimnih tvrtki te tražeći od korisnika podatke o kreditnoj kartici. Phishing će postati apsolutno najvećom internetskom prijetnjom u 2023.

Skimming: Kriminalci također mogu koristiti skimmere, uređaje postavljene na bankomate i čitače kartica. Uređaj prikuplja podatke o kreditnoj kartici, a da korisnik to uopće ne primijeti.

Krađa zaštićenih osobnih podataka: Zlonamjernici također mogu dobiti pristup informacijama o kreditnoj kartici putem krađe zaštićenih osobnih podataka. Hakeri se infiltriraju u sustave tvrtke i kradu osobne podatke kao što su brojevi kreditnih kartica.

Automatizirana skripta: Prevaranti također koriste automatizirane skripte i zlonamjerni softver za krađu osobnih podataka izravno s web stranica i e-trgovina.

PoS zlonamjerni softver: Zlonamjerni softver na prodajnom mjestu (PoS uređajima) je vrsta zlonamjernog softvera dizajniranog za krađu podataka o kreditnoj kartici iz maloprodajnih trgovina i restorana. Ovo je napredan način krađe jer zahtijeva specijalizirano znanje i resurse.

Što se događa kad netko ukrade vaše brojeve s kreditne kartice?

Korak 1: Podaci o kartici su ukradeni

Brojeve s kreditne kartice netko vam je ukrao putem jedne od gore navedenih metoda, poput krađe identiteta, skimminga itd.

Korak 2: Podaci o kartici se testiraju

Nakon što dobiju podatke o kreditnoj kartici zlonamjernici ih testiraju da bi vidjeli jesu li valjani. Kriminalci obično izvode ovaj korak tako što kupe nešto za mali iznos na nekim web stranicama i vide je li im prošla transakcija. Najčešće se radi o iznosima do jednog dolara.

Korak 3: Podaci o kartici koriste se za kupnju

Nakon ovog koraka kriminalci koriste provjerene podatke o kartici za kupnju robe ili usluga s različitih web stranica. To im najčešće omogućuje zaradu preprodajom kupljenih artikala za gotovinu.

Korak 4: Novac se prenosi

Konačno, kriminalci koriste metode pranja novca da bi prenijeli svoj nezakonito stečen novac. Također mogu prodavati podatke o ukradenim karticama na online forumima ili ilegalnim internetskim tržištima.

Upozorenje Hrvatske pošte na lažne poruke Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HP

Kako krađa brojeva kreditne kartice utječe na vas?

Krađa identiteta: Ako kriminalci dobiju pristup podacima o vašoj kreditnoj kartici, mogu ih iskoristiti i za krađu vašeg identiteta i kupnju u vaše ime.

Financijski gubici: Neovlaštene kupnje izvršene vašom kreditnom karticom mogu dovesti do financijskih gubitaka ako ih brzo ne prijavite.

Kaznene prijave: Ovisno o zakonima vaše zemlje, možete se također suočiti s kaznenom prijavom za neovlaštene i nezakonite kupnje izvršene vašom kreditnom karticom.

Kreditni rejting: Biti žrtva krađe kartice također može imati dugoročan negativan učinak na vaš kreditni rejting kod banke koju koristite jer vam može otežati dobivanje zajmova ili drugih vrsta financijske potpore u budućnosti.

Nervoza i uznemirenost: Na kraju, važno je zapamtiti da krađa kartičnih podataka također može izazvati anksioznost. Žrtve se mogu osjećati povrijeđeno i uplašeno jer su njihovi osobni podaci bili izloženi online kriminalcima.

Kako krađa bankovnih podataka utječe na trgovce?

Gubitak prihoda: Trgovci mogu pretrpjeti gubitke ako kriminalci koriste ukradene podatke o kreditnoj kartici za neovlaštene kupnje.

Povrat robe i novaca: Kriminalci također mogu od online trgovina tražiti novac natrag podnošenjem zahtjeva za storniranje preko svojih banaka, što može rezultirati daljnjim gubicima za trgovce.

Gubitak povjerenja: Ilegalna kartična aktivnost na njihovoj web stranici ili u trgovini može značiti da će trgovci izgubiti povjerenje kupaca jer će biti manje vjerojatno da će kupovati ako smatraju da njihovi podaci nisu sigurni.

Veći troškovi prijevare: Trgovci bi mogli imati veće troškove prijevare zbog povećanih aktivnosti nadzora i prevencije, kao što je ulaganje u napredna rješenja protiv prijevara, donosi Make use of.

Što možete učiniti?

Nadležne institucije, banke, kartične kuće, policija i slični stalno upozoravaju građane da ne nasjedaju na online prevare. Evo što savjetuju:

  • koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije kada je to moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
  • potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
  • koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca
  • plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
  • plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
  • plaćajte samo na sigurnom uređaju - redovno ažurirajte operativni sustav i sigurnosni softver
  • primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
  • ako proizvod ne stigne, kontaktirajte s prodavačem - ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
  • čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti na ovom linku dok na ovoj poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, usmjerenoj na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.