OPET MALWARE

Oprez, hakeri za Valentinovo vrebaju vaše Androide

12.02.2014 u 17:31

Bionic
Reading

Istraživači BitDefendera su u posljednje vrijeme primijetili sve više prevara vezanih uz mobilne uređaje i Valentinovo. Zapravo, samo u jednom danu tijekom siječnja zabilježen je porast od 10 posto, a svakim danom je situacija sve gora

Jedna od aplikacija, nazvana 'Valentines Day 2014 Wallpaper', učitat će lokaciju korisnika te iskopati sve posjećene stranice iz internetskog preglednika. Zašto bi to trebalo običnom 'wallpaperu'? Ne znamo, ali teško da je prihvatljivo. Druga od njih, napominje Neil J. Rubenking sa SecurityWatch segmenta PC Maga, 'Valentines Day Frames' želi pristup kontakt listama korisnika.

Treća aplikacija bez korisnikovog znanja modificira događaje u kalendaru, šalje e-mail poruke (!) te mijenja audio postavke uz obavljanje poziva. Aplikacija se zove 'More than 1000 Arabic Love Quotes, Love Letters and Love Poems'.

Standardni savjet o držanju uz trgovinu Google Play ovdje ne pomaže, jer su sve aplikacije tamo. Korisnik mora čitati dopuštenja koja svaka aplikacija traži prije nego se odluči na instalaciju - tada je obično već kasno, jer u ruke nepoznatih dospijevaju podaci kojima se može mnogo toga.