NOVITETI

Oppo želi da baterije punimo za samo 15 minuta

28.02.2016 u 08:48

Bionic
Reading

Oppo, kineska kompanija poznata po svojim cjenovno prihvatljivim pametnim telefonima, ali i mobilnim tehnologijama, otkrila je nekoliko noviteta na ovogodišnjem sajmu mobilne elektronike u Barceloni. Super VOOC je evolucija kompanijine tehnologije brzog punjenja baterija, dok SmartSensor donosi stabilizaciju slike mobilnih kamerica - izravno na čipu

Brzo punjenje je došlo do nevjerojatnih razina. Oppo je demonstrirao potpuno punjenje baterije od 2.500mAh za svega 15 minuta, oslanjajući se na ranije izvedbe VOOC tehnologije. Super VOOC se oslanja na novorazvijeni pulsni sustav punjenja uz niski napon.

Ovakav pristup punjenju baterija od višestruke je koristi - ne samo po pitanju vremena punjenja. Niža voltaža osigurava veću razinu stabilnosti i sigurnosti pri punjenju, bez temperaturnih skokova ili rizika od pregrijavanja. Uz punjenje Super VOOC tehnologijom, uređaj se može koristiti i za vrijeme brzog punjenja, a osigurana je kompatibilnost s microUSB i USB Type-C standardima.

Oppo očekuje kako će se prvi uređaji s podrškom za Super VOOC na tržištu pojaviti vrlo brzo.


Kineska kompanija otkrila je i vlastitu viziju senzora za mobilne kamerice, koji umjesto korištenja minijaturnih motora za stabilizaciju optike, stabilizira cijeli čip, rješenje poznato s nekih 'odraslih' rješenja na fotoaparatima (Sony).

Oppo navodi kako su prednosti ovakvog pristupa višestruke. Za razliku od nekih postojećih rješenja s optikom koja osiguravaju stabilizaciju u dvije osi, SmartSensor stabilizira stvari u tri osi:

Za optimalnu stabilizaciju je potrebno tek 15 milisekundi, što je iznimno brzo u odnosu na postojeća rješenja (koja traže barem 50 milisekundi). Što je jednako bitno, SmartSensor sustav smanjuje i potrošnju te ne grije optiku, čak ni kroz dugotrajnija snimanja foto-video materijala. Oppo tvrdi da su postigli čak 50 puta manju potrošnju od konkurentskih rješenja.

Oppo &