NOVI TRENDOVI

OpenAI-jev chatbot ChatGPT stiže i u Operu

13.02.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Nova značajka će uz pomoć umjetne inteligencije moći stvoriti skraćeni opis sadržaja na internetskim stranicama koje posjećujete

Opera će u bočni izbornik preglednika dodati alat pokretan ChatGPT-om koji služi za kratke opise internetskih stranica i članaka, piše Verge. Značajka pod imenom 'skraćivanje' dio je kompanijinih planova integracije alata s umjetnom inteligencijom u svoje preglednike - na sličan način kako Microsoft radi sa svojim Edgeom.

Sudeći prema videu u Operinom najnovijem blogu, korisnici mogu aktivirati značajku biranjem tipke 'shorten' (skrati) smještenu desno od trake s adresom. Nakon što to naprave, s lijeve strane ekrana će iskočiti bočna traka sa ChatGPR-om u kojoj će se u natuknicama moći pročitati skraćenu verziju onog što se nalazi na stranici i članku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Opera

Operina objava dolazi svega par dana nakon što je Microsoft najavio uvođenje umjetne inteligencije u Bing i Edge. Premda će sustav za pretragu ponuditi pristup chatbotu koji nudi odgovore na upite, Edge će doći sa AI 'kopilotom' koji skraćuje internetske stranie ili članke te generira tekst za objave na društvenim mrežama. Google je također demonstrirao svojeg chatbota Barda koji, za razliku od ChatGPT-a, nije dostupan korisnicima.

Značajka za 'skraćivanje' neće biti dostupna svima. Jan Standel, potpredsjednik marketinga i komunikacija u Operi kaže da će značajka u preglednike doći 'uskoro'. Opera također radi na drugim značajkama pokretanima umjetnom inteligencijom koje 'proširuju' iskustvo surfanja te planira dodati 'popularne usluge za sadržaje generirane umjetnom inteligencijom na bočnu traku', premda nije poznato što pod time točno misle.