UTRKA JE POČELA

Rukavica u lice Googleu: Microsoft predstavio Bing i Edge s integriranom umjetnom inteligencijom ChatGPT

08.02.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Microsoft tvrdi da kontroverznu umjetnu inteligenciju koristi za stvaranje novog načina surfanja internetom. Korisnici će s Bingom moći razgovarati kao sa ChatGPT-om, postavljajući pitanja i dobijajući odgovore u prirodnom jeziku

Microsoft je službeno najavio najnoviju verziju pretraživačkog softvera Bing kojeg pokreće nadograđena verzija iste tehnologije umjetne inteligencije koja podupire chatbot ChatGPT. Kompanija ovaj proizvod lansira zajedno s novim poboljšanim AI značajkama Edgea, obećavši da će sustav pružiti novo iskustvo surfanja internetom i pronalaženja informacija na webu.

'Ovo je nov dan za internetsku pretragu' pohvalio se Microsoftov šef Satya Nadella tijekom službene prezentacije. Nadella kaže da se paradigma internetske pretrage nije mijenjala desetljećima, no da AI može pružiti informacije koja informacije dostavlja fluidnije i brže od tradicionalnih metoda, piše Verge.

'Utrka počinje danas, a se krećemo i to jako brzo' rekao je Nadella. 'Najvažnije od svega, želimo se zabaviti smišljajući pretragu ispočekta zato jer je krajnje vrijeme za to'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Micrfosoft

U demonstracijama koje su slijedile kompanija je predstavila 'novi Bing' koji radi u raznim konfiguracijama poput tradicionalne pretrage koju podupiru bilješke koje radi umjetna inteligencija, dok u drugima korisnik izravno čavrlja sa Bingovim chatbotom, postavljajući mu pitanja unutar sučelja vrlo sličnog ChatGPT-u.

Microsoft je pokazao niz primjera pretraživanja: traženje recepata u Bingu te savjete za putovanja i kupnju namještaja iz Ikee. U jednoj demonstraciji Bing je zamoljen da 'stvori plan puta za svaki dan petodnevnog putovanja u Mexico City.' Na pitanje je u cijelosti odgovorio chatbot, koji je opisao okvirni plan puta uz poveznice na izvore za više informacija.

Microsoft pored novog Binga lansira i dvije nove umjetnom inteligencijom poduprjete značajke za Edge nazvane 'chat' i 'compose' koje se nalaze u bočnoj traci Edgea.

'Chat' korisniku dozvoljava sažimanje stranice ili dokumenta kojeg pregledavaju i postavljanje pitanj o sadržaju, dok 'Compose' radi kao asistent za pisanje sadržaja, pomažući pri slaganju teksta poput emailova i objava za društvene mreže koristeći par startnih uputa.

Objava novog Binga stiže u oči hrpe aktivnosti među Microsoftom i Googleom. S obzirom da je ChatGPT na web stigao prošlog studenog, interes u generiranje teksta umjetnom inteligencijom doživjelo je eksplozivan rast. Microsoft koji je investirao hrpu novca u tvorce ChatGPT-a pokušava kapitalizirati na uzbuđenju te je već najavio kako će tehnologiju integrirati u hrpu alata poput Officea.

Google je, piše Verge, u međuvremenu stajao zatečen sa hlačama oko gležnjeva zbog, neki kažu, pomaka paradigme u načinu na koji korisnici na internetu pretražuju informacije. Lansiranje ChatGPT-a je navodno u Googleu aktivirao 'crveni alarm', privukavši čak dugo odsutne osnivače firme - Larryja Pagea i Sergeya Brina. Novi cilj je pokušati sanirati potencijalnu prijetnju jednom od Googleovih najvećih izvora zarade.

Pokušaj kontriranja Microsoftovom vidjekli smo 7. veljače, kad je Google najavio svojeg konja u utrci chatbota, sustav pod imenom Bard. Šef Googlea Sundar Pichai sotver je opisao kao 'eksperimentalnu razgovornu uslugu koja koristi umjetnu inteligenciju' te je naglasio da sustav testira mala skupina korisnika te da će šira distribucija krenuti tek tijekom idućih tjedana.