zemlja je naš dom

Omiljeni znanstvenik Billa Gatesa odbacio Muskovu ideju o životu na Marsu: 'Zemlja je jedini planet koji imamo'

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 07.10.2019 09:59
  • Objavljeno 07.10.2019 u 09:59
Vaclav Smil, autor desetaka knjiga o različitim znanstvenim temama, nazvao je Muskove planove 'zabludom'

Vaclav Smil, autor desetaka knjiga o različitim znanstvenim temama, nazvao je Muskove planove 'zabludom'

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: PR Images

Ugledni kanadski energetski stručnjak češkog podrijetla, čije knjige Bill Gates rado čita i drži na svojim policama, smatra da Elon Musk živi u zabludi i da nam nema života na drugom planetu osim na Zemlji

Elon Musk želi dohvatiti zvijezde, odnosno 'proširiti svjesnost izvan Zemlje', i ima kompaniju posvećenu tom cilju: SpaceX. Ta je tvrtka upravo otkrila svoje planove za osvajanje Marsa, koji Musk namjerava učiniti ljudima ugodnim mjestom za život.

Međutim, njegov plan ima barem jednog velikog kritičara: uglednog energetskog znanstvenika Vaclava Smila, autora desetaka knjiga o različitim znanstvenim temama. U nedavno objavljenom dokumentarcu o Billu Gatesu, 'Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates', ovaj kanadski znanstvenik češkog podrijetla nazvao je Muskove planove 'zabludom'.

Gates je veliki obožavatelj Vaclava Smila i pročitao je svaku njegovu knjigu.

Dokumentarac 'Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates' u kojem Smil odbacuje Muskove planove o osvajanju Marsa prikazuje se na Netflixu

Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

'Ako je riječ o zdravstvu, energetici, klimatskim promjenama.. postoji li kakva dobra knjiga o tim područjima, pobrinut ću se da je pročitam', odgovorio je u dokumentarcu Gates na pitanje kako bira knjige koje će čitati.

'Vaclav Smil piše takve knjige s područja energije napisao svaku od tih knjiga", rekao je Gates u dokumentarcu stojeći i ispred police pune Smilovih knjiga. 'Cijeli je život proveo proučavajući ovu tematiku.'

Svemirski planovi Elona Muska stisnuti u osam minuta

Izvor: Društvene mreže / Autor: I Need More Space

Smil se pojavljuje u dokumentarcu i iz njegovih se riječi da zaključiti da on nije obožavatelj Muskovih planova za osvajanje svemira. I da to svakako nije rješenje za klimatske promjene koje nam se događaju na Zemlji.

'Zemlja je jedini planet koji imamo, Moraš živjeti u zabludi kao Elon Musk da bi mogao pomisliti kako možemo Mars prilagoditi sebi i napustiti ovaj planet. Mi nikad nećemo napustiti ovaj planet', bio je odrješit Smil.

Predstavnici tvrtke Musk i SpaceX nisu imali komentar, piše Business Insider. Musk je dosad više puta govorio o planovima premještanja čovječanstva na druge planete i teraformiranju Marsa za život ljudi.

U kolovozu je tvitao poruku 'Nuke Mars', misleći pritom kako bi bilo poželjno nuklearnim naoružanjem bombardirati polove Crvenog planeta i tako stvoriti atmosfera pogodnu za obitavanje ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!