NOVA IDEJA

Elon Musk više ne bi bombardirao Mars, evo čemu se sad domislio

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.08.2019 13:05
  • Objavljeno 22.08.2019 u 13:05
Elon Musk

Elon Musk

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Umjesto termonuklearnog oružja osnivač i šef tvrtke SpaceX upogonio bi na tisuće satelita. Ali, ni ta ideja baš ne drži vodu

Elon Musk ima novu ideju kako Marsovu atmosferu pretvoriti u gostoljubivije mjesto za život. Bombardiranje polova Crvenog planeta nuklearnim oružjem, za što se bio javno zalagao od 2015. godine, palo je u drugi plan.

Prema toj ideji, eksplozija bi vodu zarobljenu u ledu pretvorila u paru i oslobodila ogromne količine ugljik-dioksida, što bi potaklo stvaranje učinka staklenika na tom planetu. Još prošlog tjedna je ponovio tu zamisao, pa čak i napravio majice kojima zagovara nuklearno bombardiranje.

TEHNO VIZIONARI

Pet zanimljivih stvari o Elonu Musku za koje sigurno niste čuli

Pogledaj galeriju
5

Ali, u međuvremenu se predomislio i nuklearne bombe zamijenio - satelitima. Na tisuće satelita nosilo bi ogromna ogledala pomoću kojih bi zagrijali polove koristeći Sunčevu energiju.

Ipak, Musk nije u potpunosti odustao od termonuklearnog naoružanja. Pojasnio je kako ne zagovara eksplozije iznad površine Marsa, već iznad atmosfere kako bi stvorili veliki broj umjetnih sunaca uz razmjerno malo problema s radijacijom. To, smatra on, nije rizičan pristup rješavanju problema kako Mars učiniti gostoljubivijim mjestom za ljude.

No, sateliti umjesto nuklearnih bombi neće riješiti glavne probleme koje treba riješiti kako bismo teraformirali Mars. U članku objavljenom lani u časopisu Nature Astronomy pokazano je kako oslobađanje zaliha ugljik-dioksida na tom planetu neće biti dovoljno za takvu preobrazbu.

Prvo, u Marsovim polovima nema dovoljno ugljik-dioksida kako bi se aktivirao dovoljno snažan učinak staklenika. Drugo, za razliku od Zemlje Mars brže gubi atmosferu pa bi svi tako stvoreni plinovi jednostavno iscurili u svemir, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!