IZLOŽBA

Oleg Maštruko nas vodi sve do do Pamira, idemo?

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 20.02.2016 08:28
  • Objavljeno 20.02.2016 u 08:28
Oleg Maštruko

Oleg Maštruko

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni arhiv Olega Maštruka

U zagrebačkom Centru Cvjetni otvorena je izložba putopisnih fotografija 'Hrvatska do Pamira' autora Olega Maštruka, urednika časopisa Mreža

Izložba je kruna Olegove putopisne i fotografske ekspedicije u gorje Pamir koje se nalazi u Srednjoj Aziji između Tadžikistana, Afganistana i Kirgistana, a dio trase ekspedicije pratio je i čuveni put svile Marka Pola. Maštruko je putovanje financirao i uspješnom kampanjom na platformi za crowdfunding Indiegogo

U Centru Cvjetni prikazano je dvadesetak odabranih fotografija koje prikazuju surov život, ali i nevjerojatnu ljepotu prirode gorja Pamir, koju je Oleg Maštruko vješto dokumentirao fotoaparatom. Ekspedicija je bila popraćena i putopisom s preko 200 fotografija i tekstova objavljenim u Olegovoj grupi na Facebooku.


Pamir na jeziku naroda Wakhi znači 'krov svijeta', a Pamirska visoravan većinom je smještena u Tadžikistanu i to na području posebne regije Gornji Badahšan.

Zbog izuzetno visoke nadmorske visine od preko 3.500 metara, ovo je rijetko naseljeno područje što potvrđuje i podatak da regija Gornji Badahšan zauzima oko 45 posto teritorija Tadžikistana, a u njoj živi samo tri posto stanovništva.

Pamirskom visoravni prolazi cesta M41 koja se još naziva i Pamirski trakt ili na engleskom Pamir Highway, a koja je bila u posebnom fokusu Olega Maštruka.

'Naziv Pamir Highway je čudnom igrom riječi zapravo jako točan. Nije u pitanju highway u zapadnom smislu, kao posebno dobra cesta, ali u doslovnom smislu termin high way, visoki put – potpuno je odgovarajući, jer se M41 nalazi na velikoj nadmorskoj visini.

Ovu regiju krasi poseban krajolik, ali posebni su i ljudi i naselja, kao i mnogobrojni sovjetski relikti koji su ostali nakon raspada SSSR-a.

Nadam se da sam tu posebnost Pamira uspio uhvatiti u dvadesetak meni osobno najdražih i najboljih fotografija, izloženih u Centru Cvjetni', rekao je Maštruko.

Dosad je objavio pet knjiga IT tematike i dvije knjige fotografija, Without People i Expiations. Više informacija o ekspediciji 'Marco Polo - Hrvatska do Pamira' i Maštruku možete saznati na www.olegmastruko.com.

Izložba je besplatna i otvorena do 28. veljače

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Oleg Maštruko

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!