CROWDFUNDING

Pošaljite urednika Mreže u Tadžikistan!

20.01.2015 u 14:29

Bionic
Reading

Oleg Maštruko ima novi crowdfunding projekt - skuplja novac za putovanje Pamirskim traktom, od Horoga u Tadžikistanu do Oša u Kirgistanu

Tijekom putovanja, koje bi trebalo trajati pet dana, namjerava ispucati bar 1500 fotki. Od kojih će biti sto dobrih, a on planira probrati, kako kaže u promotivnom materijalu za kampanju na platformi za crowdfunding Indiegogo, '20-30 da se smrzneš dobrih'. Kampanja je fleksibilna i traje do 28. veljače.

Pamirska visoravan većinom je smještena u Tadžikistanu i to na području posebne regije Gornji Badahšan. O kakvoj je pustari riječ govori podatak da zauzima oko 45 posto teritorija Tadžikistana i samo tri posto stanovništva. Većina platoa je na visinama preko 3.500 metara, no neki prevoji idu i preko 4.500. To je gotovo visina Mont Blanca, najvišeg vrha u Europskoj uniji.


Pamirski trakt je ruski naziv za jedini put koji presijeca tu zabit. Službena oznaka ceste je M41. Probijen je početkom '30-tih godina prošlog stoljeća jer je Sovjetima trebala cestovna veza s rubnim područjima imperija, strateški bitnim, iako gotovo posve nenaseljenim.

Maštruko planira do sredine kolovoza ove godine krenuti iz Horoga, na granici Tadžikistana i Afganistana te u pet dana doći do Oša u Kirgistanu gdje M41 završava. Putovanje će ukupno trajati osam do devet dana.

Kampanjom traži 2459 dolara (oko 16 tisuća kuna) - po dolar za svaku milju zračne udaljenosti između Zagreba i Horoga. Zauzvrat, između ostalog, nudi putopisne materijale koje će napraviti tijekom pripreme i za samog putovanja, a koji neće biti dostupni široj javnosti te pričanje doživljaja uživo uz pivo, uramljene fotografije i vodu iz jezera Karakol.

Većinu prikupljenog novca Maštruko će dati Ubajduli Mamadievu, Tadžikistancu koji će ekspediciju voziti u terenskom vozilu i organizirati logistiku za samo putovanje.

Maštruku je to drugi crowdfunding projekt. Prošle je godine uspješno prikupio sredstva za svoju knjigu fotografija Without People