ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Oko najbliže nam zvijezde kruži planet nalik Zemlji

01.06.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Iako se nalazi tako blizu svojoj zvijezdi, Proxima b prima otprilike istu količinu energije kao Zemlja od Sunca. Zbog toga je bila dobar kandidat za pronalazak života izvan matičnog nam planeta

Koristeći najmodernije astronomske instrumente, međunarodni tim istraživača potvrdio je postojanje Proxime b, Zemlji nalik planeta u orbiti oko zvijezde najbliže Sunčevom sustavu, Proxime Centauri. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Novootkriveni planet 1,17 Zemljine mase, što je manje nego što se ranije procjenjivalo. Oko zvijezde od nas udaljene 4,2 svjetlosne godine napravi puni krug za samo 11,2 dana.

Iako se nalazi tako blizu svojoj zvijezdi, Proxima b prima otprilike istu količinu energije kao Zemlja od Sunca. Zbog toga je bila dobar kandidat za pronalazak života izvan matičnog nam planeta.

Ali, mjerenja su pokazala kako Proxima Centauri bombardira sve planete u blizini ogromnom količinom X-zraka, 400 puta više nego Zemlja od Sunca.

Postoji li atmosfera koja bi zaštitila taj planet od zračenja? Odgovor na to pitanje mogao bi dati RISTRETTO, spektograf iduće generacije na čijem se razvoju upravo radi.

Proxima b otkrivena je 2016. godine korištenjem spektografa HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher), specijaliziranog za lov na planete, smještenog u jednom od teleskopa Europskog južnog opservatorija u zvjezdarnici La Silla u Čileu.

Znanstvenici su također koristili i ESPRESSO, spektograf nove generacije također smješten u Čileu koji je tri puta precizniji nego HARPS, piše Futurism.