ŽELITE LI ZNATI?

Ogrlica koja čita misli psima

23.12.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Cesare Millanu, pojedi se živ! Projekt 'No More Woof' radi na razvoju ogrlice za pse koja će moždane valove naših ljubimaca pretvarati u govor. Ni manje, ni više. Pitanje je, naravno, želimo li doista znati što sve misle

Ogrlica je opremljena senzorima koji prate obrasce moždanih valova putem EEG-a, koji bivaju ne samo prevedeni na jezik razumljiv ljudima, već ih se može i čuti, pomoću zvučnika također ugrađenog u nju.

Zasad je ograničena na osnovne stvari, poput 'Gladan sam', 'Umorna sam' i 'Tko si sad ti?'. No Nordic Society for Invention and Discovery, koji stoji iza ovog projekta, trenutno prikuplja novac na platformi za crowdfunding Indiegogo kako bi ga pripremili za masovno tržište.

Priznaju kako je projekt još uvijek u ranoj razvojnoj fazi, piše CNET. Svejedno, već su uspjeli prikupiti više od traženih deset tisuća dolara (oko 60 tisuća kuna).

Skromnija verzija uređaja košta 65 dolara (oko 390 kuna) i opremljena je tek jednim senzorom, koji može očitati dva ili tri različita misaona obrasca. Skuplja (300 dolara, oko 1800 kuna) ima dva senzora, koji će vam približiti bar četiri različita obrasca.

Zasad je dostupna samo na engleskom. No u pripremi su inačice na mandarinskom kineskom, francuskom i španjolskom, kao i različiti glasovi koji će prenositi pseće misli, u rasponu od emo tinejdžera do mrgudnog Britanca.