superizborna godina

Oglasio se DIP uoči nadolazećih izbora: Povećati razinu kibernetičke sigurnosti

20.02.2024 u 09:51

Bionic
Reading

Pripremajući široku i zainteresiranu javnost za nadolazeće izbore, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj je mrežnoj stranici objavilo i Preporuke za povećanje razine kibernetičke sigurnosti usmjerene na sve potencijalne izborne sudionike

Preporuke je izradio Zavod za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS), a, uz ostalo, sadržavaju tehničke preporuke za povećanje sigurnosti komunikacije elektroničkom poštom, savjete za zaštitu osobnih uređaja od kibernetičkih napada, okvir dobrih praksi.

ZSIS je središnje državno tijelo za poslove u tehničkim područjima informacijske sigurnosti državnih tijela Republike Hrvatske.

Prvi je to put da DIP prenosi takve preporuke, a kako objašnjavaju u tom ključnom izbornom tijelu, smatrali su da nije na odmet - u godini u kojoj Hrvatsku čekaju troji izbori - svim izbornim sudionicima skrenuti pozornost na potrebu da zaštite svoje mrežne stranice, elektroničku poštu itd.

„Željeli smo dati na znanje svim potencijalnim izbornim sudionicima da obrate pozornost i na tu vrstu zaštite, da se, s obzirom na velike kibernetičke ugroze u svijetu, uozbiljimo“, objašnjava član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Na činjenicu da raste broj državno sponzoriranih kibernetičkih napada i štete od njih, nedavno je, kod donošenja Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, upozorio Vladin predstavnik.

Prošle je godine zabilježen 31 državno sponzorirani kibernetički napad, osjetno više nego 2022. i 2021. kada ih je bilo 19, odnosno 14, istaknuo je Darko Nekić.

Povećanju broja napada pridonijela je masovna digitalizacija i sve bolja suradnja između različitih vrsta napadača, ali i utjecaj rata u Ukrajini.