ima li života u svemiru?

Ocean na Saturnovom mjesecu sadrži gradivne blokove života, otkrila je NASA-ina misija Cassini

03.10.2019 u 11:19

Bionic
Reading

Voda na Saturnovom mjesecu sadrži organske spojeve, gradivne dijelove aminokiselina koje čine DNK i formiraju temelje života na Zemlji. Podaci iz NASA-ine misije Cassini otkrili su da su ti spojevi dušika i kisika prisutni u mlazovima tekuće vode koji štrcaju iz slanog oceana ispod površine Enceladusa

Znanstvenici su upravo pronašli najosnovnije sastojke za život koji izviru iz oceana na Saturnovom mjesecu Enkeladu. Nova analiza NASA-inih podataka otkriva prisutnost organskih spojeva u mlazovima tekuće vode koji štrcaju iz oceana ispod Enkeladove ledene kore. Ti spojevi, koji nose dušik i kisik, igraju ključnu ulogu u stvaranju aminokiselina, složenih molekula koje služe kao sastavni blok proteina. Bez proteina, na Zemlji ne bi mogao postojati život kakav znamo, piše Business Insider.

Znanstvenici već dugo pretpostavljaju da ocean ispod površine Enkelada sadržava sastojke za život. Istraživači su već otkrili druge organske molekule koje dolaze s ledenog mjeseca, ali ovo je prvi put da ih je netko otkrio otopljene u vodi. Ti su nalazi objavljeni u srijedu u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

'To je još jedno zeleno svjetlo za nastavak istraživanja o naseljivosti Enceladusa', izjavio je koautor studije Frank Postberg.

Mlazovi oceanske vode i leda na Enkeladu stalno štrcaju u svemir kroz tople pukotine u mjesečevoj kori. NASA-ini znanstvenici analizirali su podatke o njihovom kemijskom sastavu i pronašli nekoliko novih organskih spojeva, od kojih neki sadrže dušik, a neki pak kisik.

Ti spojevi otopljeni su u oceanskoj vodi ispod površine Encelada. Zatim su isparili s površinskom vodom, kondenzirali i smrznuli se u mjesečevoj ledenoj kori, navodi se u studiji. Dio sastojaka izbačen je u svemir, gdje ih je otkrio NASA-in svemirski brod Cassini. Ovi spojevi još su jedan znak da se Enceladusu odigrava proces nalik onom koji je stvorio život na Zemlji.

Znanstvenici otkrili organske molekule na Saturnovom mjesecu Enkeladu Izvor: Društvene mreže / Autor: Wochit Tech

Duboko u zemaljskim oceanima morska voda miješa se s magmom koja nadire kroz pukotine na oceanskom dnu. Ta interakcija proizvodi hidrotermalne izvore zagrijane na 370 Celzijevih stupnjeva. Topla voda bogata vodikom potiče kemijske reakcije koje organske spojeve pretvaraju u aminokiseline. Te aminokiseline mogu se poput Lego kocaka složiti jedne na druge i tvoriti proteine, ključne za umnožavanje genetskih podataka koji stvaraju život.

Ovaj proces omogućava da se život razvija bez pomoći sunčeve svjetlosti. To je važno jer je Enkeladova ledena površina vrlo reflektirajuća i ono malo Sunčeve svjetlosti koju prima šalje natrag u svemir. Svaki život morao bi se tamo razvijati u mraku.

Znanstvenici vjeruju da bi potencijalni hidrotermalni otvori u podzemnom oceanu na Enkeladu mogli djelovati nalik onima na Zemlji.

'Uz prave preduvjete, molekule iz dubokog oceana Encelada mogle bi se ponašati kao na Zemlji', rekao je voditelj istraživačkog tima Nozair Khawaja. 'Još ne znamo jesu li aminokiseline potrebne za život izvan Zemlje, ali pronalazak molekula koje tvore aminokiseline važan je dio slagalice.'

Sjeverni pol na Enkeladu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Znanstvenici su u istraživanju koristili podatke koje je prikupio Cassini. Ova je sonda u svemir poslana 1997. i punih je 13 godina istraživala Saturn i njegove mjesece. Potom je namjerno strmoglavljena na planet kako ne bi kontaminirala Saturnove mjesece Enkelad i Titan, nebeska tijela na kojima bi možda mogli postojati tragovi života.

NASA planira poslati sondu na Titan; Dragonfly bi tamo trebao stići 2034. godine i krenuti u lov na znakove života.